Muzeul ASTRA din pădurea Dumbrava Sibiului, cel mai mare muzeu în aer liber din România, găzduiește în perioada 9-12 iulie cea de a cincea ediție a festivalului ASTRA Multicultural, prin care sunt promovate tradițiile și valorile multietnice, conform Agerpres.
Cei peste 100 de artiști care participă la festival în acest an provin din zonele țării în care locuiesc minorități etnice. Evenimentele sunt dedicate meșteșugurilor, gastronomiei și tradițiilor din comunitățile de croaţi, turco-tătari, saşi, ucraineni, lipoveni, rromi, maghiari şi români.
Prima parte a festivalului (9-10 iulie) este dedicată unui seminar cu titlul „ASTRA Multicultural. Patrimoniu cultural. Valori. Perspective”, la care vor lua parte 53 de participanţi (muzeografi, conservatori, cercetători, lectori) din ţară şi străinătate.
Alți peste 100 de artiști din ansambluri de dansuri şi de cântece populare şi fanfare vor susține recitaluri și spectacole. Spre exemplu, Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” va prezenta coreografii din folclorul german, maghiar, italian, mexican, bulgăresc, rusesc, sârbesc şi ucrainean.
Vizitatorii festivalului vor mai putea vedea observa și meșteșugurile din gospodăriile de olari, oieri, viticultori, lumânârari, pescari și păstori, care vor fi reconstituite în cadrul muzeului. La fiecare oprire, vizitatorii pot încerca preparatele specifice fiecărei comunități etnice prezente, întrucât evenimentul cuprinde și un maraton gastronomic multietnic.
De asemenea, vor fi organizate ateliere de pictură pe lemn și pe ceramică, broderie, cusături tradiționale și prelucrarea lemnului sub îndrumarea meșterilor populari. La ateliere pot participa copiii peste 7 ani, fiind admiși maxim 9 participanți pe baza unei rezervări prealabile la numărul de telefon 0751166529.