Astăzi, în 1978, a avut loc cea mai mare sinucidere colectivă din timpurile moderne, în colonia de la Jonestown din Guyana (America de Sud). 913 adepți ai sectei “Templul popoarelor”, dintre care 276 de copii, și-au luat viața la îndemnul liderului Jim Jones.
Cel care i-a îndemnat pe sectanți să recurgă la fatalul gest a fost liderul spiritual al acestora, Jim Jones, care a întemeiat secta în 1956 în Statele Unite. Majoritatea adepților au consumat o băutură cu cianura și sedative, iar cei care au refuzat au fost împușcați din ordinul lui Jones.
Trupurile neînsuflețite ale oamenilor erau împrăștiate în întreaga colonie.
Sinuciderea colectivă a survenit la scurtă vreme după ce congresmanul american Leo Ryan a fost ucis în timp ce încerca să afle ce se ascunde în spatele gardurilor coloniei întemeiate de liderul “Templul popoarelor”.
Congresmanul a primit informații despre violențele ordonate de Jones împotriva adepților săi, astfel încât s-a deplasat în Guyana împreuna cu o echipă de jurnaliști pentru o anchetă la fața locului.
Ryan a ajuns în Jonestown în 17 noiembrie și i-a intervievat pe câțiva dintre sectanți în legătură cu viața în colonie. Pe când dorea să părăsească zona, politicianul a fost prima dată atacat cu un cuțit și apoi împușcat de o gardă de corp a liderului spiritual. Știind că acest incident va avea repercusiuni grave, Jones le-a ordonat adepților săi să-și curme viața, chiar el servindu-le “cocktail-ul” mortal. Jones s-a sinucis și el trăgându-și un glonț în cap.
Forțele de ordine au fost alertate de unul dintre membrii sectei care a reușit să evadeze din colonie în timpul ritualului, acestea intrând în Jonestown a doua zi după sinuciderea colectivă.
Imaginile de la fața locului au șocat lumea întreaga, corpurile celor peste 900 de oameni fiind căzute unul lângă celălalt în jurul celui care le-a fost lider. Mai puțin de 12 persoane au reușit să scape din iadul creat de întemeietorul “Templului popoarelor”.
Jim Jones s-a făcut remarcat în anii’ 50 când a înființat secta care propovăduia egalitatea raselor, fapt ce a atras o mulțime de americani de culoare.
Numărul adepților a crescut de la an la an, Jones folosindu-se de carisma sa și de diverse tertipuri, inclusiv false vindecări miraculoase.
Secta a fost obiectul unei anchete în anii ’70, Jones fiind acuzat de evaziune fiscală, dar și de abuzuri fizice și psihice asupra membrilor. Datorită acestor acuze, Jones a decis să se retraga și, în 1978, a pus bazele coloniei agricole în jungla din Guyana, un loc ferit de ochii autorităților și presei.
Vezi această postare pe Instagram