Astăzi , 30 mai 2020 se împlinesc 75 de ani de la procesul „ziariştilor fascişti, vinovaţi de dezastrul ţării”. Printre acuzați se numărau Pamfil Șeicaru, Radu Gyr, sau Nechifor Crainic.
La 30 mai 1945 începea, la Tribunalul Poporului din Bucureşti, procesul ziariştilor “vinovaţi de dezastrul ţării”, etichetaţi drept „fascişti” de către noul regim.
Acuzaţiile aduse “lotului celor 12 ziarişti”, care susţinuseră făţiş propagandă regimului Ion Antonescu, erau de la instigare la ură rasială, la declanşarea şi continuarea războiului în est şi tăinuirea “crimelor antonesciene”.
În realitate, acţiunea era parte a procesului de lichidare a „duşmanilor de clasă”, care fuseseră procarlişti, proantonescieni şi anticomunişti.
Printre numele mari de „ziarişti fascişti” se aflau Pamfil Şeicaru (fostul director al ziarului “Curentul”) şi Stelian Popescu (fostul director al ziarului “Universul”), ambii fugiţi în străinătate, dar şi ideologul naţionalist Nichifor Crainic şi legionarul Radu Demetrescu-Gyr.
De precizat că un rol important în proces l-a avut şi protestul Sindicatului Ziariştilor Profesionişti, semnat printre alţii de N.D. Cocea, Eugen Jebeleanu, Cezar Petrescu (fost director la ziarul România, publicaţia oficială a regimului carlist) care a “luat act cu satisfacţie de trimiterea în judecată Tribunalului Poporului a primului lot de ziarişti trădători ai intereselor populare şi de stat”.
Sentinţa a fost dată la 4 iunie 1945. Pamfil Şeicaru şi Grigore Manoilescu, fugiţi din ţară, au primit pedeapsa cu moartea, iar Nichifor Crainic şi Stelian Popescu au fost condamnaţi la muncă silnică pe viaţă. Ceilalţi au primit condamnări între 12 şi 20 de ani. Radu Gyr a fost condamnat la 12 ani de detenţie politică.
După ani grei de puşcărie la închisoarea Aiud, a revenit acasă în 1956, dar, după doi ani, a fost arestat din nou şi condamnat la moarte pentru poezia-manifest „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane”, considerată de autorităţi drept mijloc de instigare la luptă împotriva regimului comunist.
După comutarea pedepsei la 25 de ani închisoare, Radu Gyr a executat 6 ani de detenţie, până la amnistia generală din 1964.
Sursa: Wikipedia