La data de 8 iunie 1951, peste 40.000 de oameni din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți au fost luați cu forța din casele lor în 1951, de Praznicul Rusaliilor, și duși în Bărăgan, în cadrul uneia dintre cele mai mari operațiuni de deportare din istoria României, anunță Muzeul Național Cotroceni, care face publice și fotografii relevante potrivit.
Conform documentelor, 12.791 de familii, totalizând peste 40.000 de persoane, români, sârbi, germani, din 172 de localități aflate în județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, toate din zona de frontieră cu Iugoslavia, devenită stat inamic al Uniunii Sovietice, au fost luate cu forța din casele lor.
În vagoane de vite, oamenii au fost transportați cu forța in Băragan.
Trebuie spus că măsuri similare se găsesc in istoria multor state comuniste, ca mijloc de represiune.
În schimbul caselor și al gospodăriilor lăsate în urmă, multe intrate în proprietatea autorităților locale, regimul punea la dispoziția „evacuaților” câte o mică suprafață aridă de pământ, delimitată de câte 4 țăruși și un număr, în perimetrul regiunilor Ialomița, Galați și Constanța. În acest fel ai luat naștere 18 așezări, în zona mai sus amintită.
După Decretul de Grațiere de la mijlocul anilor ’60, acele sate au fost demolate.
În primii 5 ani, din cauza condițiilor inumane de trai, a lipsei aproape în totalitate a oricărei forme de asistență medicală, peste 1700 de deportați și-au pierdut viața, din care 175 erau copii.
Fie că ne referim la Rubla, Schei, Bumbăcari, sau Brateş, la Fundata, Viişoara, Dâlga, Salcâmi, Valea Viilor, Răchitoasa, sau Lăteşti, toate aceste sate, construite de la zero, din chirpici, stuf sau paie, au devenit, pentru sutele de familii de români, aromâni, saşi, șvabi, germani şi sârbi, adevărate locuri ale suferinței.
Curând, acestea aveau să devină „domiciliul obligatoriu” și pentru alte sute de indezirabili. Nume precum Corneliu Coposu, Constantin Ticu Dumitrescu, Ion Diaconescu, Ion Ioanid, Alexandru Ivasiuc sau Gheorghe Boldur-Lăţescu sunt doar o parte dintre cei care, eliberați din închisori, au avut domiciliul forțat aici.