O serie de țări, majoritatea insulare, majoritatea izolate, rămân corona-free. Chiar și așa, nici măcar pentru ele, viața nu a rămas neschimbată, potrivit The Guardian.
Lăsând la o parte virulența virusului și frica de infectare, există încă națiuni unde Covid-19 nu a ajuns și probabil nici nu va ajunge vreodată.
Pacificul găzduiește cel mai mare grup din lume de națiuni fără Covid. În îndepărtatul arhipelag al Insulelor Cook, coronavirusul a fost un spectru care nu a ieșit niciodată din umbră.
În primele luni ale focarului, școlile au fost închise pe Rarotonga – cea mai populată insulă – și distanțarea socială a fost încurajată în locurile publice. Relaxate după câteva săptămâni, măsurile au fost cele mai dure pe care locuitorii le-au înfruntat.
Dar într-o țară cu doar 22 de medici și două ventilatoare pentru o populație de 17.500, mulți au trăit cu frica unui focar necontrolat.
Turismul contribuie cu peste două treimi din produsul intern brut nominal al Insulelor Cook. Deci, atunci când guvernul a închis frontierele călătorilor internaționali la mijlocul lunii martie, impactul a fost rapid și pronunțat.
„În momentul în care ne-am închis frontierele, ne-a lovit oamenii în buzunar”, a spus premierul Mark Brown.
De atunci, economia a fost susținută de un pachet de ajutor guvernamental care i-a menținut pe muncitori în locuri de muncă și o fracțiune din activitatea comercială care se desfășoară în absența dolarului turistic vital.
În ciuda dificultăților sau din cauza acesteia, Brown susține că a apărut un spirit comunitar mai puternic.
Între timp, o comunitate de afaceri care se luptă să rămână pe linia de plutire așteaptă încă salvarea parțială printr-o potențială permisiune de călătorie fără carantină cu Noua Zeelandă.
De-a lungul Pacificului, conținerea virusului a necesitat, în esență, menținerea hotarelor închise.
Izolarea ajută
Tonga a oprit aproape toate mișcările în și din afara regatului și a evitat virusul, la fel ca Kiribati, Niue, Nauru și Tuvalu.
Izolarea forțată ajută. Două dintre singurele locuri de pe pământ care nu sunt conectate de aviație – insulele Tokelau (dependentă de Noua Zeelandă) și Insula Pitcairn (un teritoriu britanic) fără pistă de aterizare – sunt, de asemenea, fără Covid.
Polinezia Franceză și-a redeschis granițele și a abandonat carantina în iulie, pentru a relansa o economie blocată, dependentă de turism. În acea etapă, teritoriul francez avea doar 62 de cazuri confirmate: acum are peste 15.000 și 91 de decese.
Dar a rămâne închis a venit la propriul preț. Izolarea de Covid-19 au devastat economiile deja fragile din Pacific, în special cele dependente de turism.
Economia Fiji a scăzut cu peste 20% în 2020 și mii de angajați de acolo au abandonat locurile de muncă din sectorul turistic pentru a reveni la agricultură pe pământurile ancestrale.
În unele părți din Papua Noua Guinee, oamenii au revenit la utilizarea trocului ca bază formală a economiei pentru a se întreține.
În Insulele Solomon 57% dintre familii sunt nevoite să mănânce mai puțin din cauza crizei coronavirusului.
În Koror, cel mai mare oraș din arhipelagul vestic Pacific din Palau, rămânerea fără Covid după un an este considerat o combinație de noroc, întărită de decizia timpurie de a închide frontierele.
Țara a primit chiar și 2800 de doze de vaccin Moderna, prin amabilitatea Statelor Unite, și are ambiții de a-și vaccina eficient întreaga populație până la jumătatea anului.