UE lansează vaccinarea în masă într-un „moment emoționant al unității”

UE desfășoară o lansare coordonată de vaccinuri pentru a combate Covid-19, în ceea ce susține oficialul principal al blocului ca fiind un „moment emoționant de unitate”, potrivit BBC.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat sâmbătă că vaccinul Pfizer-BioNTech a fost livrat tuturor celor 27 de state membre.

Unele țări au început să administreze vaccinurile sâmbătă, spunând că nu sunt pregătite să aștepte o altă zi. UE a raportat până acum peste 335.000 de decese legate de Covid.

Peste 14 milioane de persoane au fost infectate, iar măsuri stricte sunt în prezent în vigoare în aproape toate statele membre.

Lansarea vaccinului vine în situația în care cazuri ale variantei mai contagioase de Covid-19 sunt confirmate în mai multe țări europene, precum și în Canada și Japonia.

Vaccinarea în masă a celor 446 de milioane de oameni din UE urmează să înceapă în următoarele ore. Acest lucru vine după ce Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Comisia Europeană au autorizat vaccinul germano-american Pfizer-BioNTech.

UE a asigurat contracte pentru mai mult de două miliarde de doze de vaccin de la o serie de companii de medicamente.

„Astăzi, începem să întoarcem pagina într-un an dificil. Vaccinul # COVID19 a fost livrat în toate țările UE. Vaccinarea va începe mâine în întreaga UE”, a transmis pe pagina de Facebook sâmbătă dna von der Leyen.

„Zilele #EUvaccination sunt un moment emoționant de unitate. Vaccinarea este calea durabilă de ieșire din pandemie”, a adăugat ea.

Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a declarat sâmbătă: „Acesta este cu adevărat un mesaj fericit de Crăciun. În acest moment, camioanele cu primele vaccinuri sunt pe drumuri în toată Europa, în toată Germania, în toate statele federale. Livrările suplimentare vor urma zilele următoare.

„Acest vaccin este cheia crucială pentru înfrângerea pandemiei. Este cheia pentru ca noi să ne recuperăm viața.”

Ministrul italian de externe Luigi Di Maio și-a îndemnat compatrioții să se vaccineze. „Ne vom recupera libertatea, vom putea să ne îmbrățișăm din nou”, a spus el.

Lucrătorii din domeniul sănătății din nord-estul Germaniei au decis să nu aștepte, și au început să imunizeze rezidenții vârstnici ai unui azil de bătrâni din Halberstadt.

În Ungaria, primul beneficiar al vaccinului a fost sâmbătă medic la Spitalul Central Del-Pest, spune agenția de știri de stat. Autoritățile din Slovacia au mai spus că au început vaccinarea.

Articolul precedentÎncepe vaccinarea anti-COVID în România / Prima persoană vaccinată, o asistentă
Articolul următorŞefa Europol avertizează asupra pericolului apariţiei unor false vaccinuri