Taiwan: 200 de zile fără un caz Covid-19. Cum au făcut-o?

Pe măsură ce o mare parte a lumii se luptă cu noi valuri ale pandemiei Covid-19, Taiwan tocmai a marcat cea de-a 200-a zi consecutivă fără un caz de boală cu transmitere locală, conform CNN.

Răspunsul Taipeiului la pandemia de coronavirus a fost unul dintre cele mai eficiente din lume. Insula de 23 de milioane de oameni a raportat ultima dată un caz transmis local pe 12 aprilie, care era duminica Paștelui. Începând de joi, a confirmat 553 de cazuri – dintre care doar 55 au fost transmisii locale. Au fost înregistrate șapte decese.

Paștele a reprezentat o etapă importantă în Statele Unite, deoarece președintele Donald Trump spusese cu o lună mai devreme că dorește ca țara să fie deschisă  în perioada sărbătorilor.

În acel moment, 1,7 milioane de oameni fuseseră infectați și 110.000 fuseseră uciși de virus – la nivel global. Vineri, aceste cifre depășiseră 45 de milioane de cazuri și peste 1,1 milioane de decese, potrivit Universității Johns Hopkins.

Obiectivul de referință al Taiwanului vine într-o săptămână când Franța și Germania adoptă noi blocaje, iar Statele Unite au identificat un număr record de 88.000 de cazuri într-o zi. Statul Florida, care are o populație similară cu cea a Taiwanului, cu aproximativ 21 de milioane de persoane, a identificat 4.188 de cazuri numai miercuri.

Taiwanul nu a trebuit niciodată să adopte blocaje stricte. Nici nu a recurs la restricții drastice asupra libertăților civile, ca în China continentală.

În schimb, răspunsul Taiwanului s-a concentrat pe viteză. Autoritățile taiwaneze au început să examineze pasagerii pe zborurile directe din Wuhan, unde virusul a fost identificat pentru prima dată, la 31 decembrie 2019 – atunci când virusul a făcut în principal obiectul zvonurilor și al raportărilor limitate.

Taiwanul a confirmat primul caz raportat al noului coronavirus pe 21 ianuarie și apoi a interzis rezidenților Wuhan să călătorească pe insulă. Toți pasagerii care soseau din China continentală, Hong Kong și Macao au fost obligați să fie supuși unui control.

Toate acestea s-au întâmplat înainte ca Wuhan să intre în blocaj pe 23 ianuarie. Până în martie, Taiwan a interzis accesul tuturor cetățenilor străini în insulă, în afară de diplomați, rezidenți și cei cu vize speciale de intrare.

Dar Taiwanul are avantaje pe care nu le au omologii săi din Occident.

Una este geografia – Taiwanul este o insulă, deci este mai ușor pentru oficiali să controleze intrarea și ieșirea prin granițele sale.

Taiwanul a avut, de asemenea, experiență. După ce a suferit focarul mortal al sindromului respirator acut sever (SARS) în 2003, Taiwan a lucrat pentru a-și consolida capacitatea de a face față unei pandemii, a declarat ministrul taiwanez de externe Joseph Wu într-un interviu de luna trecută.

„Așadar, când am auzit că există unele cazuri secrete de pneumonie în China în care pacienții au fost tratați izolat, am știut că este ceva similar”, a spus el.

Autoritățile au activat Centrul Central de Comandare a Epidemiei din insulă, care a fost înființat în urma SARS, pentru a coordona între diferite ministere. De asemenea, guvernul a intensificat producția de mască de față și echipamente de protecție pentru a se asigura că va exista o aprovizionare constantă de EIP.

Guvernul a investit, de asemenea, în testarea în masă și urmărirea rapidă și eficientă a contactelor.

Fostul vicepreședinte taiwanez Chen Chien-jen, care are pregătire de epidemiolog, a declarat că blocajele nu sunt ideale. Chen a mai spus că sunt inutile și tipurile de scheme de testare în masă întreprinse în China continentală, unde milioane de oameni sunt supuși screening-ului atunci când sunt detectate o mână de cazuri.

„Urmărirea foarte atentă a contactelor și carantinele foarte stricte ale contactelor apropiate sunt cel mai bun mod de a conține Covid-19”, a spus el.

Articolul precedentOrban: IMM-urile să fie un partener serios al Guvernului
Articolul următorBarometrul Europa FM: Alianța USR-Plus, aproape de scorul PSD