Starea de alertă, votată în Parlament

Parlamentul a votat, miercuri, în ședință comună, hotărârea Guvernului privind încuviinţarea stării de alertă pentru 30 de zile pe întreg teritoriul ţării, cu 372 de voturi ”pentru” şi 37 ”împotrivă”.

PSD și-a pus amprenta asipra noii legi, astfel a fost luat ministrului sănătății dreptul de a schimba conducerile spitalelor care rămân în subordinea autorităților locale.

Din lista de puncte de frontieră închise, au fost eliminate 3 puncte, două din Bihor și unul din Arad. Această decizie a fost luată în urmă cozilor imense de la granița cu Ungaria.

Parlamentarii ALDE nu au fost de acord cu impunerea stării de alertă pe cuprinsul întregii țări, aceștia afirmând că măsura s-ar fi impus doar în acele regiuni unde se întâlnesc multe cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Pe parcursul întregii ședințe, PSD-ul a criticat guvernul pentru amenzile excesive din perioada stării de urgență. În contrapartidă, liberalii au acuzat social-democrații că nu fac altceva decât să încerce să încerce să împiedice guvernul să ia măsurile necesare în această perioada, venind exclusiv cu propuneri populiste, conform liderului deputaților liberali, Mihai Român.

Birourile reunite aprobasera marţi scrisoarea premierului Ludovic Orban prin care transmite Hotărârea Guvernului nr. 394/18.05.2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Modificarile principale aduse de parlamentari:

  • La Anexa nr. 1 după articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 31, cu următorul cuprins:
  • „Art. 31. – Autorităţile publice locale, pentru unităţile sanitare din subordinea lor, exercită atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în cadrul acestor unităţi în condiţiile legii”.
  • La Anexa nr. 2 articolul 1 punctul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
  • „1. În spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 şi 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020. Guvernul României prin Ministerul Sănătăţii va pune la dispoziţia autorităţilor publice locale necesarul de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza unităţilor administrativ – teritoriale respective”.
  • La Anexa nr. 3 articolul 3 punctele 1 şi 2 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
  • „1. Menţinerea carantinei în clădirile, localităţile şi zonele geografice stabilite prin ordine ale persoanelor legal îndreptăţite şi care nu au fost revocate până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
  • 2. Instituirea carantinei în clădirile, localităţile şi zonele geografice care se stabilesc prin hotărâre de Guvern, la solicitarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, pe baza analizelor realizate de către direcţiile de sănătate publică şi avizate de către Institutul Naţional de Sănătate Publică”.
  • La Anexa nr. 3 articolul 1 punctul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
  • „3. Activitatea instituţiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizual, a instituţiilor, inclusiv organizatori de drept privat, de spectacole şi/sau concerte, a centrelor şi/sau a căminelor culturale şi a altor instituţii de cultură, inclusiv organizaţii de drept privat, precum şi evenimentele culturale în aer liber şi festivalurile publice şi private pot fi desfăşurate în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, în termen de 5 zile de la adoptarea prezentei Hotărâri”.

 

 

 

 

Articolul precedentNumire discutabilă a PNL: Fost manager în industria farma, numit director interimar al Agenției Naționale a Medicamentului
Articolul următorUn proiect de cercetare finanțat de UE aduce o nouă diagnosticare rapidă pe piață