Purtarea măștilor este obligatorie în Spania atât în interior, cât și în public, dacă distanța socială nu este posibilă, scrie BBC.
Doar copiii sub șase ani și persoanele cu probleme de sănătate sunt scutiți de această lege, care intră în vigoare joi.
Multe țări europene au impus ca purtarea măștilor să fie o cerință în transportul public, dar decretul spaniol merge mult mai departe. Spania a cunoscut una dintre cele mai grave focare Covid-19 din Europa, dar acum ușurează treptat măsurile.
Spania a raportat aproape 28.000 de decese și 232.000 de infecții începând cu luna martie, dar rata infecției a început să scadă.
Spania a impus unele dintre cele mai dificile măsuri pe continent, inclusiv menținerea copiilor în case timp de șase săptămâni. Primul ministru Pedro Sánchez s-a adresat miercuri parlamentului înaintea votului privind extinderea stării de alertă cu încă două săptămâni.
Decretul prevede: „Utilizarea măștilor va fi obligatorie pe stradă, în spații deschise și în orice loc închis de utilizare publică, atunci când nu este posibilă menținerea unei distanțe sigure de cel puțin doi metri”.
În timp ce copiilor sub șase ani nu li se cere să poarte măști, tuturor celor cu vârste cuprinse între trei și cinci ani li se recomandă să o poarte. Potrivit El País, asta înseamnă că 45 de milioane de oameni vor trebui să poarte acum o mască, iar alți 1,3 milioane vor fi îndemnați să o facă.
Legea subliniază că respectă recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru a reduce la minimum infecția în locuri închise și publice, unde există o concentrare mare de oameni.
Spaniolii sunt scutiți dacă au o boală respiratorie, sau o altă problemă de sănătate sau dizabilitate, care face imposibilă purtarea unei măști. Cu alte cuvinte, persoanele cu astm, alergii sau forme de anxietate nu vor fi obligați la purtarea măștii.
Nu sunt menționate sancțiuni pentru încălcarea legii și nu există un tip specific de mască detaliat decât faptul că ar trebui să acopere atât nasul cât și gura.