Clipurile actuale din campania de vaccinare anti-Covid-19 sunt solemne, în loc să fie empatice, declară la RFI deputatul PSD Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS. El subliniază că ritmul vaccinării trebuie îmbunătățit.
Alexandru Rafila speră ca rata de vaccinare anti-Covid-19 să devină mai eficientă: „Sperăm să își îmbunătățească performanța. În mod evident, trebuie să ajungem la un număr mult mai mare de persoane vaccinate în fiecare zi, ca să putem să sperăm că vaccinăm măcar cu vaccinurile de la Pfizer și de la Moderna circa cinci milioane de persoane până în luna septembrie”
„Asta înseamnă că măcar 50.000 de persoane trebuie vaccinate în fiecare zi și cu cât începe mai rapid cea de-a doua etapă, cu programarea prin intermediul medicilor de familie sau direct pe site-ul legat de această vaccinare, cred că ar fi mai bine”, punctează reprezentantul României la OMS.
El crede că ar fi nevoie de o campanie de informare reală pe tema vaccinării anti-Covid-19: „Important este ca această campanie de vaccinare să meargă în paralel și cu o campanie de informare reală, nu doar de promovare a vaccinării, ci de informare a populației, care să fie țintită pentru fiecare categorie de populație, pentru că lucrurile sunt foarte diferite între mediul rural și cel urban, între categorii defavorizate sau alte categorii de persoane”.
În opinia sa, campania actuală de informare pe tema vaccinului anti-Covid-19 nu a fost empatică: „Clipurile doar au încurajat lumea să se vaccineze. Mie mi se pare că nu prea au fost empatice, au fost solemne, dacă vreți, mai puțin empatice”.
Când ar putea fi realizată imunizarea colectivă în România? „Dacă lucrurile se desfășoară bine și într-adevăr va exista nu numai entuziasm, ci și profesionalism în gestionarea acestei campanii de vaccinare, ar trebui ca până la sfârșitul lunii septembrie să se întâmple acest lucru”, conchide Alexandru Rafila.