PressHub: Politizarea spitalelor sub pretextul luptei cu COVID-19

Sub pretextul pandemiei de coronavirus și a preluării spitalelor județene și a celor suport COVID-19 de către Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru a dat drumul unui periculos concurs de numiri politice în managementul instituțiilor sanitare, fie că vorbim de direcții de sănătate publică sau de spitale județene/municipale ori orășenești, dezvăluie presshub.ro într-un amplu material.

Iar situația se poate regăsi în toată țara, mai exact acolo unde conducerea locală nu este PNL (deși sunt și excepții) sau unde directorii DSP-urilor sunt numiți de către PSD. De la Timișoara la Dorohoi, din Galați la Reșița ori Hunedoara, situația este trasă la indigo.

Citește și: Timișoara. De-a „Spânzurătoarea” cu managerii din sănătate

În județele unde șeful Direcției de Sănătate Publică nu este apropiat partidului aflat acum la guvernare, a fost schimbat prin ordin de ministru „pe perioada stării de urgență”. În plină luptă pentru achiziții de medicamente și materiale de protecție, în goană după epidemiologi și după medici specialiști, instituțiile sanitare au fost bulversate de schimbări ale echipelor manageriale.

Bulversare care s-a repetat după încheierea stării de urgență și trecerea la starea de alertă căci managerii suspendați și-au reluat postul după 15 mai, pentru ca pe 18 sau 19 mai, prin alte ordine semnate de către ministrul Nelu Tătaru sau de către diverși secretari de stat, să afle că mandatul le-a fost suspendat și pe perioada stării de alertă.

Citește și: Ping-pong cu oameni la conducerea DSP Caraș-Severin

Dacă la Suceava sau Deva au fost situații clare care au impus schimbarea managementului, fiind preferați manageri militari, în celelalte orașe directorii au reclamat că au fost schimbați fără o analiză fermă și imparțială a activității lor, făcută de specialiști.

Citește și: Cel mai mare spital din județul Hunedoara, lovit de epidemia politică de patru ani

Reacția unora a fost să aleagă calea Justiției, a altora să se plângă la partid și să forțeze autoritățile locale să-i repună pe post, mai ales după 15 mai, dar au fost și manageri care au vorbit de discriminare și au ales să conteste la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării ordinul de ministru prin care au fost schimbați.

Citește și: Detaşarea care a lăsat DSP Galaţi fără conducere

Nici la Spitalul Județean de Urgență din Craiova n-a fost necesar pixul ministrului, managerul Teodor Sas demisionând, înlocuit fiind cu Laurențiu Ivanovici. Sas avea să declare că, împreună cu Ivanovici, plănuiau și gândeau de mult această mișcare, pentru ca Tiberiu Sas să se poată concentra mai mult pe activitatea sa didactică, explică Gazeta de Sud.

material integral pe presshub.ro

Articolul precedentMemoria Rezistenței. 5 iunie 1950. Este condamnat la moarte Nicolae Trocan
Articolul următorNicușor Dan nu a reușit să îl convingă pe CTP că vrea să fie primar al Capitalei