Infecțiile cu coronavirus global au trecut de cifra de 14 milioane, vineri, marcând pentru prima dată o creștere de 1 milion de cazuri în mai puțin de 100 de ore, potrivit Reuters.
Primul caz a fost raportat în China la începutul lunii ianuarie și a durat trei luni pentru a ajunge la 1 milion de cazuri. Au fost necesare doar patru zile pentru a ajunge la 14 milioane de cazuri din 13 milioane înregistrate pe 13 iulie.
Statele Unite, cu peste 3,6 milioane de cazuri confirmate, continuă sa fie lider în materie de infecții cu COVID-19. Statele Unite au raportat joi un record global de peste 77.000 de noi infecții, în timp ce Suedia a raportat 77.281 de cazuri de la începutul pandemiei.
Președintele Statelor Unite, Donald Trump și adepții săi, au rezistat unei aprobări complete a măștilor și au solicitat revenirea la activitatea economică normală și redeschiderea școlilor, în ciuda cazurilor în plină expansiune.
Alte țări afectate au „aplatizat curba” și reduc măsurile de blocare pentru a încetini răspândirea noului virus, în timp ce altele, cum este cazul orașelor Barcelona și Melbourne, implementează o a doua rundă de restricții locale.
Numărul de cazuri la nivel global este triplu față de bolile grave de gripă înregistrate anual, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Pandemia a ucis acum peste 590.000 de oameni în aproape șapte luni, aflat în zona superioară numărului deceselor anuale de gripă raportate la nivel mondial. Primul deces a fost raportat la 10 ianuarie la Wuhan, China.
Istoricul Reuters, care se bazează pe rapoartele guvernamentale, arată că boala accelerează cel mai rapid în SUA, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din infecțiile lumii și jumătate din decesele acesteia.
În Brazilia, peste 2 milioane de oameni au dat rezultate pozitive, inclusiv președintele Jair Bolsonaro, și peste 76.000 de oameni au murit.
India, singura altă țară cu peste 1 milion de cazuri, a avut o medie de aproape 30.000 de noi infecții în fiecare zi înultima săptămână.
Aceste țări au fost principalii factori care au stat la baza Organizației Mondiale a Sănătății, care au raportat vineri o creștere record de o zi a cazurilor de coronavirus global de 237.743.
În țările cu capacitate limitată de testare, numărul cazurilor reflectă doar o proporție din totalul infecțiilor. Experții spun că datele oficiale probabil reflectă atât infecții, cât și decese, doar parțial.