Agenția spune că nu există dovezi că antiviralul intravenos funcționează pentru infecții severe, potrivit The Guardian.
Remdesivir, unul dintre medicamentele pe care Donald Trump le-a luat atunci când s-a infectat cu Covid-19, nu ar trebui utilizat în spitale, deoarece nu există dovezi că funcționează, afirmă Organizația Mondială a Sănătății.
Președintele SUA a fost un susținător entuziast al medicamentului, până la punctul în care s-a lăudat în iulie că a cumpărat întregul stoc mondial pentru americani. Cu toate acestea, comitetul de orientări al OMS a declarat că pacienții cu Covid ar putea fi mai bine fără el.
OMS a emis ceea ce numește o „orientare vie”, care poate fi actualizată pe măsură ce apar dovezi, în mare parte ca urmare a unui proces de solidaritate pe care l-a condus în mai multe țări. Solidaritatea a alocat pacienții în mod aleatoriu la mai multe medicamente, inclusiv Remdesivir și a constatat că cei care au luat nu au mai multe șanse să supraviețuiască unui Covid sever decât cei care nu au luat.
Există și alte probleme cu Remdesivir. Fabricat de compania americană Gilead, este extrem de scump și trebuie administrat intravenos. Ghidul, publicat în British Medical Journal, a concluzionat că „majoritatea pacienților nu ar prefera tratamentul intravenos cu remdesivir, având în vedere dovezile de certitudine reduse. Orice efect benefic al Remdesivirului, dacă există, este probabil să fie mic și rămâne posibilitatea unui prejudiciu important. ”