Odată pentru totdeauna: Cine și cum completează certificatul de deces al unui pacient infectat cu COVID

Prof. Dr. George Cristian Curcă, directorul INML, susține că un deces al unui pacient infectat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente. Mai mult, ea explică și procesul emiterii certificatului de deces și alte informații importante, conform PressHub

„Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente (de exemplu cancer, afecțiuni hematologice etc.) și COVID-19 trebuie raportat drept cauză a decesului, independent de condițiile medicale preexistente care se supectează că au favorizat evoluția severă a COVID-19. COVID-19 trebuie menționat pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat decesul sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces”, spune directorul INML.

„Familia nu e niciodată consultată ce să se scrie în CMCD. Completarea acestuia nu are la bază o discuție sau o negociere asupra cauzelor medicale ale morții”, adaugă George Cristian Curcă.

Dr. Alis Grasu, manager al SABI, confirmă și ea informațiile expuse de directorul INML.

„Obligația de a certifica decesul unui pacient îi revine medicului curant”, mai explică George Cristian Curcă.

Despre banii vehiculați că că i-ar primi rudele decedaților și lipsa autopsiilor

„În România s-au efectuat până acum peste 200 de autopsii medico-legale dispuse de organele de justiție în cazuri COVID confirmate. Suntem printre țările cu cele mai multe autopsii în cazuri COVID pozitiv din lume, contrar a ceea ce se susține în unele dintre comunicatele mass-media fără a se solicita verificarea la sursă a informațiilor”, a mai precizat directorul INML.

„Familia nu este consultată niciodată asupra a ceea ce să se scrie în CMCD, care este un act medico-legal, iar medicul care îl semnează răspunde pentru ce a completat”, spune Alis Grasu.

„Nu se acordă niciun fel de fonduri speciale nici medicului, nici spitalului, nici familiei, dar fiecare familie, indiferent de cauza morții, primește un ajutor de înmormântare care este este substanțial: peste 5.000 lei”, informează șefa SABI.

Articolul precedentAlegeri SUA: Biden câștigă 306 de electori, Trump 232 (neoficial) / Trump, primul discurs în care apare și spectrul înfrângerii
Articolul următorHackerii din Coreea de Nord și Rusia au atacat organizațiile care lucrează la vaccinul anti-COVID