Nu se recomandă amestecarea vaccinurilor împotriva coronavirusului

Public Health England (PHE) a declarat că nu recomandă amestecarea vaccinurilor COVID-19 de la diferiți furnizori, potrivit SkyNews.

Avertismentul vine în momentul în care distribuția vaccinului Oxford / AstraZeneca urmează să înceapă în Marea Britanie săptămâna viitoare, cea de-a doua lansare, după lansarea vaccinului Pfizer / BioNTech în decembrie, ambele necesitând două doze.

În ajunul Anului Nou, guvernul britanic a emis îndrumări către medicii NHS, spunând că, dacă o persoană care a primit prima doză se întoarce pentru a doua, dar același tip nu este disponibil sau primul tip de vaccin nu este cunoscut, atunci „să se ofere o doză dintr-un alt vaccin.

După ce s-au ridicat întrebări cu privire la riscuri, dr. Mary Ramsay, șefa imunizărilor de la PHE, a declarat pentru Sky News că amestecul nu este recomandat și ar trebui să se întâmple doar în „ocazii rare”.

„Nu recomandăm amestecarea vaccinurilor COVID-19 – dacă prima doză este vaccinul Pfizer, nu trebuie să vi se administreze vaccinul AstraZeneca pentru a doua doză și invers”, a spus ea.

„Pot există ocazii extrem de rare în care același vaccin nu este disponibil sau în care nu se știe ce vaccin a primit pacientul.

„Ar trebui depuse toate eforturile pentru a le administra același vaccin, dar acolo unde acest lucru nu este posibil, este mai bine să administrați a doua doză de alt vaccin decât deloc”.

Articolul precedentBilanț coronavirus 2 ianuarie: 1.187 noi cazuri și 78 de morți
Articolul următorMexic: Un caine a așteptat o lună în fața spitalului unde proprietarul său a murit de Covid