Ministerul Sănătăţii: Pe teritoriul României, nu a fost confirmată noua tulpină a SARS-Cov-2, depistată în Marea Britanie

Ministerul Sănătăţii precizează că, pe teritoriul României, nu a fost confirmată, până în prezent noua variantă SARS-Cov-2 depistată în Marea Britanie, procedura de confirmare urmând a fi definitivată în următoarele zile.

„O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvenţierea genomului viral de către institutele sau unităţile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR”, se arată într-o precizare a Ministerului Sănătăţii transmisă duminică Agerpres.

Informarea Ministerului Sănătăţii vine după ce în presă au apărut, duminică, informaţii că în laboratorul de genetică al Institutului ‘Matei Balş’ din Bucureşti ar fi fost confirmată noua tulpină în unele probe de la pacienţi suspecţi de COVID-19.

Medicii de la Institutul „Matei Balș” au confirmat pentru Digi24 că au descoperit la un bărbat recent întors din țară și cu simptome de coronavirus ”două probe care au avut rezultate diferite față de cele cunoscute până acum”.

Purtător de cuvânt la Matei Balș, Cătălin Apostolescu, susține că ”în zilele următoare se va face secvențierea”, urmând să se stabilească cu claritate dacă este vorba de noua tulpină.

”100% nu avem această certitudine acum”, a adăugat Cătălin Apostolescu.

Reamintim că noua tulpină a coronavirusului a fost prima oară confirmată în Marea Britanie și este cu 50 până la 74% mai contagioasă ca cea actuală.

În urma apariției acesteia, o serie de țări au interzis accesul celor veniți din Marea Britanie, iar altele au oprit accesul tuturor străinilor.

Articolul precedentPosibil caz de infectare cu noua tulpină a coronavirusului în România
Articolul următorPremierul britanic şi-ar putea pierde locul şi majoritatea absolută la următoarele alegeri (sondaj)