Primăria Capitalei anunţă că miercuri, pe Arena Naţională, va începe programul efectiv de testare a populaţiei, menit să stabilească gradul de imunizare în ceea ce priveşte infecţia cu noul coronavirus.
„Primăria Capitalei anunţă că mâine, 10 iunie, la Arena Naţională, începe programul ‘Sunt imun la COVID’. Astfel, primii bucureşteni cuprinşi în eşantion vor face testul de tip anticorpi împotriva virusului Sars-Cov2. Această testare va arăta care este procentajul celor care s-au imunizat şi nivelul de circulaţie a noului coronavirus în Capitală”, anunţă PMB.
Pe 27 mai, Primăria Capitalei preciza că au fost expediate scrisorile către cei 10.500 de bucureşteni selectaţi să participe la campania de testare rapidă privind COVID-19, potrivit Agerpres.
Nicuşor Dan, candidatul susţinut de PNL, USR şi PLUS la Primăria Capitalei susţine că programul demarat de Gabriela Firea pentru testarea bucureştenilor e doar un exerciţiu de PR. Fondatorul USR a precizat că discută des cu liberalii, însă cu liderii Alianţei USR-PLUS nu a mai vorbit de mult timp.
”E inutil ce face Firea. Un lucru util pe care putea să-l facă era să-şi testeze angajaţii, dar nu a făcut asta. Sunt două teste: unul pe anticorpi, care ar fi corect. Însă testele dau erori mari. Testul ăsta se suprapune cu ce vrea să facă ministerul cu teste mai bune.”, a declarat Nicusor Dan într-un interviu pentru Adevărul
Cum se face testarea la nivel național
Testarea la nivel național ce are scopul de a identifica gradul de imunizare al populației din România va începe în luna iulie. Oamenii care vor participa vor fi selectați aleatoriu, din fiecare regiune a țării, pe nouă categorii de vârstă din rândul persoanelor care se vor prezenta pentru diverse alte analize sau controale de sănătate la clinici, spitale, ambulatorii. Testarea se va face doar cu consimțământul persoanelor, a explicat Alexandru Rafila luni, la Digi 24.
Testarea națională făcută de Ministerul Sănătății în colaborare cu INSP constituie un studiu de seroprevalență, cu scopul de a stabili în ce măsură populația țării este imunizată, având anticorpi de COVID-19. Studiul poate fi foarte util în cazul unui al doilea val de îmbolnăviri.
Pentru ca studiul să fie relevant din punct de vedere statistic, eșantionul mediu va fi de 700 de persoane din fiecare județ, din nouă grupe de vârstă, stabilite din 10 în 10 ani. Oamenilor care merg în centre medicale pentru efectuarea unor analize li se va prezenta un chestionar și li se va cere consimțământul pentru a fi testați, nefiind niciodată chemați în unități medicale special pentru testul de seroprevalență.
Rezultatul se va obține în mai mult timp decât în cazul testelor rapide, cu precizie discutabilă. După ce vor fi colectate, probele vor primi un cod de bare și probabil se vor congela, vor fi transportate la București, la Institutul Național de Sănătate publică, unde serul respectiv va fi testat pe platforme automatizate de mare capacitate și cu cele mai bune kituri disponibile la momentul de față. Precizia testelor pentru studiul de seroprevalență este foarte mare, până la 99%.