Medicii italieni se confruntă cu o nouă amenințare: teoriile conspirației

În Italia, medicii și asistentele care au fost lăudati pentru munca lor epuizantă și periculoasă din primul val al pandemiei coronavirusului se confruntă cu o nouă provocare: teoriile conspirației care îi acuză de falsificarea urgenței, scrie Politico.

Într-un videoclip de pe rețelele de socializare, două femei se filmează în timp cese află în camera de gardă a spitalului Sacco din Milano, unul dintre orașele cele mai afectate din Italia. Vor să demonstreze că unitatea de primiri urgențe este goală, contrar celor raportate de jurnaliști, care au dat un semnal de alarmă cu privire la o creștere drastică în cazuri.

Femeile intră în clădire, arătând privitorilor un interior calm și gol. Apoi, se întorc afară pentru a demonstra că nu există ambulanțe aliniate. Medicii, jurnaliștii și politicienii au mințit, spun ei. „Sunt teroriști”.

Videoclipul, care a fost distribuit de mii de ori, este fals. Camerele filmate nu sunt amplasate în aripa de urgență a spitalului, care sunt de fapt pline. Nici videoclipul nu arată locurile din afara spitalului unde ambulanțele așteaptă în mod regulat, aliniate una după alta, pentru internarea pacienților grav bolnavi.

Acuzații similare au proliferat pe Facebook, Telegram, WhatsApp și nenumărate alte medii, unde afișele susțin că ambulanțele circulă fără țintă, fără pacienți la bord, sau își aprind sirenele pur și simplu pentru a speria oamenii.

Alții împărtășesc imagini cu spitale pustii și teoretizează că medicii au fabricat situația de urgență pentru a putea câștiga mai mulți bani. Alții recomandă să mănânce avocado pentru a ține la distanță un virus pe care insistă că nu este mai grav decât gripa.

„Dacă în timpul primului val am fost numiți eroi, acum cineva s-a răzgândit”, a spus Andrea Artoni, un hematolog care lucrează într-o secție COVID-19 la Policlinica din Milano. „Suntem obosiți, obosiți și lucrăm schimburi epuizante încercând să punem toată energia pe care o avem pentru a-i salva pe cei care se îmbolnăvesc”.

Nu este ușor să înfrunți un al doilea val de pandemie la doar șase luni după primul, a spus el. „Pentru cei care neagă existența acestui virus, nu pot decât să spun să vină și să facă un tur într-unul din departamentele noastre. Să vină și să vadă cum moare poporul nostru ”.

Potrivit negationistilor, urgența de sănătate este o invenție a mass-mediei, o narațiune distorsionată de către politicieni și oameni puternici care caută să manipuleze lumea din spatele cortinei scenei.

„De multe ori, teoriile conspirației iau naștere din dificultatea de a accepta neașteptatul”, a spus Massimo Polidoro, scriitor științific și profesor universitar. „Pentru unii oameni, este mai liniștitor să inventezi o figură malefică imaginară pentru a lupta, deoarece este mai reconfortant în comparație cu virusul invizibil pe care simți că nu îl poți controla”.

Un sondaj recent a constatat că 81% dintre italieni găsesc al doilea blocaj mai greu de suportat decât primul, spunând că se simt mai anxioși și mai neîncrezători față de autoritățile care conduc luptă cu pandemia.

Luca, un proprietar de bar în vârstă de 43 de ani, din Milano, a declarat că este sigur că Bill Gates intenționează să utilizeze vaccinul COVID-19 pentru a inocula miliarde de oameni cu un microcip care îi va oferi putere asupra populației, ca și cum ar fi controlat de la distanță. Întrebat unde a auzit această teorie și de ce o crede, a spus că a venit de la un prieten care a studiat în Statele Unite și „știe totul”. Au vorbit despre asta în timpul cursului de înot al copiilor lor.

Deși continuă să respecte regulile de blocare și poartă o mască de față, Luca a spus că este supărat și frustrat de ceea ce el descrie ca o manipulare greșită a guvernului de criză. În noiembrie, a fost obligat să-și închidă barul în conformitate cu cele mai recente reglementări.

Nu este nevoie de mult pentru ca aceste teorii să se extindă de pe web în viața reală. La Milano, la începutul acestei luni, o femeie a lovit cu piciorul o ambulanță, în timp ce un șofer parcat aștepta să încarce un pacient cu COVID-19 și a început să țipe la paramedici, numindu-i „teroriști”, care „folosesc sirenele pentru a speria oamenii”.

Articolul precedentConform unei legi controversate, spaniola nu va mai fi limba oficială în Spania
Articolul următorBilanț coronavirus 26 noiembrie: 9.005 noi cazuri și 171 de morți