Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumofiziologie „Marius Nasta” din București, a prezentat în cadrul unei emisiuni la Digi 24, echipamentele din sistemul medical românesc care folosesc inteligență artificială.
Managerul Institutului „Marius Nasta” susține că, există două echipamente care folosesc inteligența artificială, amândouă fiind deosebit de folositoare în lupta împotriva coronavirusului.
Primul echipament este un computer tomograf cu un sistem de inteligență artificială. Softul este plătit integral din bani veniți de la Uniunea Europeană, iar astfel de echipamente sunt oferite și altor spitale europene.
Echipamentul poate detecta infectarea cu noul virus Sars-Cov 2, dar, mai mult de atât, poate stabili ce parte din plămâni este afectată și cât din suprafața pulmonară este compromisă.
Alt echipament este folosit la „screening”. Screeningul este examinarea care constă în aplicarea unui ansamblu de procedee și tehnici de investigație unei populații în scopul identificării prezumtive a unei boli, anomalii sau a unor factori de risc.
Beatrice Mahler a arătat că, la Bacău, s-a realizat o astfel de examinare în masă, lucru foarte folositor, spune ea, pentru persoanele care nu-și permit să meargă în centrele de testare.