Boris Johnson a anunțat un nou lockdown național în Anglia, în timp ce primul om a fost inoculat cu vaccinul AstraZeneca

Premierul britanic Boris Johnson a ordonat luni Angliei un nou lockdown național pentru a opri creșterea cazurilor de COVID-19 care amenință să copleșească părți ale sistemului de sănătate înainte ca un program de vaccinare să atingă o masă critică, potrivit Reuters.

Anunțul a venit la doar câteva ore după ce guvernul a salutat succesul Marii Britanii în a deveni prima țară care a început să lanseze vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca împotriva COVID-19.

Johnson a spus că o nouă variantă mai contagioasă a coronavirusului identificată pentru prima dată în Regatul Unit și prezentă acum în multe alte țări se răspândește cu mare viteză și că este nevoie de acțiuni imediate pentru a-l încetini.

„În timp ce vă vorbesc în seara asta, spitalele noastre sunt supuse mai multor presiuni din partea COVID decât oricând de la începutul pandemiei”, a spus Johnson într-o adresă televizată adresată țării.

„Cu majoritatea țării deja sub măsuri extreme, este clar că trebuie să facem mai mult împreună pentru a pune sub control această nouă variantă”, a spus el.

„Prin urmare, trebuie să intrăm într-un lockdown național, care este suficient de dur pentru a conține această variantă a virusului. Asta înseamnă că guvernul vă instruiește din nou să rămâneți acasă”.

Magazinele neesențiale și ospitalitatea ar trebui să rămână închise, în timp ce școlile primare și secundare s-ar închide de marți pentru toți elevii, cu excepția copiilor vulnerabili și ai căror părinți sunt lucrători esențiali.

Johnson a spus că perturbarea înseamnă că nu va fi posibil ca toate examenele să se desfășoare în această vară – al doilea an universitar la rând în care pandemia a făcut ravagii cu educația elevilor și planurile lor de viitor.

Johnson a spus că, dacă lansarea vaccinului va decurge conform planificării și numărul deceselor va răspunde la măsurile de blocare așa cum era de așteptat, ar trebui să fie posibil să se înceapă ieșirea din blocaj până la mijlocul lunii februarie.

Noul vaccin lansat

Guvernul Johnson a susținut mai devreme un „triumf” științific, deoarece Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a început să inoculeze oamenii cu vaccinul Oxford / AstraZeneca.

Pacientul în dializă Brian Pinker, în vârstă de 82 de ani, a primit prima doză.

„Sunt atât de încântat că primesc vaccinul COVID astăzi și sunt foarte mândru că este unul care a fost inventat la Oxford”, a spus managerul de întreținere pensionar, la doar câteva sute de metri de locul unde a fost dezvoltat vaccinul.

Dar chiar și cu vaccinurile lansate, numărul de cazuri de COVID-19 și decesele continuă să crească.

Peste 75.000 de persoane din Marea Britanie au murit din cauza COVID-19 în termen de 28 de zile de la confirmarea lor pozitivă. Luni au fost raportate 58.784 de cazuri noi de coronavirus.

Articolul precedentBulgaria a redeschis școlile primare și grădinițele după o lună de la închiderea lor
Articolul următorOamenii de știință susțin că noua tulpină a coronavirusului din Africa de Sud ar putea fi rezistentă la vaccin