Lista aplicațiilor naționale de depistare a contacților / Cum funcționează ele

Pentru a valorifica întregul potențial al aplicațiilor de depistare a contacților și de avertizare în vederea întreruperii lanțului de infectare cu coronavirus la nivel transfrontalier și a salva vieți, Comisia, la invitația statelor membre ale UE, a instituit la nivelul întregii UE un sistem care să asigure interoperabilitatea – un așa-numit „gateway”.

După încheierea cu succes a fazei-pilot, sistemul intră astăzi în funcțiune odată cu conectarea prin intermediul acestui serviciu a primului set de aplicații naționale: aplicația Corona-Warn-App a Germaniei, aplicația COVID Tracker a Irlandei și aplicația immuni a Italiei. În total, aceste aplicații au fost descărcate de aproximativ 30 de milioane de persoane, ceea ce reprezintă două treimi din numărul total de aplicații descărcate în UE.

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a afirmat: „Multe state membre au lansat aplicații facultative de depistare a contacților și de avertizare, iar Comisia a sprijinit aceste demersuri prin facilitarea interacțiunii dintre aplicații în condiții de siguranță. Libera circulație este o parte integrantă a pieței unice – gateway-ul înlesnește acest lucru, ajutându-ne să salvăm vieți.”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a adăugat: „Aplicațiile de depistare a contacților și de avertizare pot completa în mod eficient alte măsuri, cum ar fi testarea pe scară mai largă și depistarea manuală a contacților. În contextul în care numărul de cazuri de infectări este din nou în creștere, aceste aplicații pot avea o contribuție importantă la întreruperea lanțurilor de transmisie. Atunci când funcționează la nivel transfrontalier, aceste aplicații sunt instrumente și mai puternice. Sistemul de gateway care intră în funcțiune astăzi este un pas important în activitatea noastră și îi invit pe cetățeni să utilizeze aceste aplicații, pentru a se proteja unii pe alții.”

Jens Spahn, ministrul federal al sănătății din Germania, a declarat: „În întreaga Europă, numărul infectărilor este din nou în creștere. În momentul de față, aplicațiile de avertizare naționale aduc o schimbare reală. Prin întreruperea mai rapidă a unui lanț de infectare, datorită unei aplicații de avertizare, se contribuie la menținerea sub control a pandemiei. Noul serviciu de gateway permite conectarea aplicațiilor din întreaga Europă. Astfel, contacții pot primi atenționări și în timpul unei călătorii sau după încheierea unei călătorii în străinătate.”

În lupta împotriva coronavirusului, majoritatea statelor membre au decis să lanseze aplicații de depistare a contacților și de avertizare. În total, 20 aplicații care au la bază sisteme descentralizate pot fi interoperabile prin serviciul de gateway. Aplicațiile pot fi legate la gateway în baza unui protocol care prevede mai multe teste și verificări și pentru fiecare aplicație trebuie emisă o actualizare. Săptămâna viitoare va fi legată a doua serie de aplicații. Se estimează că atunci vor fi legate aplicația eRouška a Cehiei, aplicația smitte stop a Danemarcei, aplicația Apturi COVID a Letoniei și aplicația Radar Covid a Spaniei, urmând ca în luna noiembrie să fie legate la sistem și alte aplicații. Pentru o privire de ansamblu asupra statelor membre participante se poate consulta pagina web special creată în acest sens.

Gateway-ul asigură faptul că aplicațiile funcționează fără probleme la nivel transfrontalier. Prin urmare, utilizatorii vor trebui să instaleze o singură aplicație și, atunci când călătoresc într-o altă țară europeană participantă, vor putea, în continuare, să fie informați cu privire la contacți și să primească avertizări, indiferent dacă se află în țara lor de origine sau în străinătate. Serverul gateway păstrează nivelul datelor comunicate la minimul necesar.

Acesta va primi și va transmite în mod eficient identificatorii arbitrari între aplicațiile naționale. Gateway-ul nu va trata nicio altă informație în afară de cheile arbitrare, generate de aplicații: informațiile sunt pseudonimizate, criptate, menținute la minimumul necesar și stocate numai atât timp cât este necesar pentru depistarea infecțiilor. Nu este posibilă identificarea unei persoane anume și nici localizarea dispozitivelor sau urmărirea deplasării dispozitivelor.

Gateway-ul a fost instituit în urma acordului statelor membre cu privire la specificațiile tehnice ale acestuia care să asigure schimbul sigur de informații între serverele back-end ale aplicațiilor naționale de depistare a contacților și de avertizare în baza unei arhitecturi descentralizate. Sistemul a fost dezvoltat și instituit în mai puțin de două luni de T-Systems și SAP și va fi exploatat de centrul de date al Comisiei din Luxemburg.

Context

Dacă respectă pe deplin normele UE și sunt bine coordonate, aplicațiile de depistare a contacților pot juca un rol esențial în toate etapele procesului de gestionare a crizei. Aceste aplicații pot veni în completarea activității existente de depistare manuală a contacților și pot ajuta la întreruperea lanțului de transmitere a virusului. Astfel, acestea pot contribui la salvarea de vieți.

De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, statele membre, cu sprijinul Comisiei, au evaluat diverse soluții digitale din perspectiva eficacității, a securității, a protecției vieții private și a protecției datelor pentru a face față crizei. Acestea au elaborat un set de instrumente la nivelul UE  pentru aplicațiile de depistare a contacților și de avertizare, care a fost însoțit de orientări privind protecția datelor.

Aceste acțiuni fac parte dintr-o abordare comună coordonată de sprijinire a eliminării treptate a măsurilor de limitare a mișcării persoanelor, astfel cum este prevăzută într-o recomandare a Comisiei. Pentru a se asigura faptul că aplicațiile de depistare a contacților și de avertizare funcționează la nivel transfrontalier, statele membre, cu sprijinul Comisiei, au convenit asupra unor orientări privind interoperabilitatea în luna mai și, respectiv, a unui set de specificații tehnice în luna iunie, iar Comisia a adoptat o decizie de punere în aplicare pentru a oferi un temei juridic pentru serviciul de gateway. În septembrie, sistemul a fost testat în cadrul fazei-pilot.

Cum funcționează aceste aplicații?

O aplicație de urmărire și avertizare a coronavirusului vă informează dacă ați fost, pentru o anumită perioadă, aproape de un alt utilizator de aplicație care a fost confirmat infectat cu COVID-19. O astfel de întâlnire ar fi considerată o expunere cu risc ridicat. De obicei, aceasta înseamnă un contact pentru mai mult de 15 minute și mai puțin de 2 metri. Parametrii exacți sunt stabiliți de autoritățile naționale de sănătate.

Când ați instalat aplicația, smartphone-ul dumneavoastră generează „chei” aleatorii de mai multe ori pe zi. Aceste chei sunt schimbate prin Bluetooth între smartphone-urile din apropiere care rulează o aplicație de urmărire și sunt stocate pe dispozitiv timp de 14 zile.

În cazul în care sunteți testat pozitiv pentru COVID-19, puteți împărtăși aceste informații pentru a avertiza persoanele cu care ați fost aproape. Telefonul dumneavoastră va partaja apoi cheile generate în ultimele 14 zile cu serverul backend al aplicației dvs. naționale.

Pe baza cheilor primite, fiecare aplicație calculează scorul de risc al unui utilizator, care poate primi o alertă de expunere dacă sunt îndeplinite criteriile.

Ce date voi partaja atunci când folosesc aceste aplicații?

Aplicațiile generează identificatori arbitrari, care sunt seturi aleatorii de numere și litere. Acești identificatori arbitrari nu permit identificarea unei persoane individuale. Cheile sunt schimbate prin Bluetooth între telefoane la distanță mică. Nu se utilizează date privind geolocalizarea sau mișcarea.

Articolul precedentBilanț coronavirus: 3.400 de cazuri noi / 768 pacienți internați la ATI și 65 de decese
Articolul următorCine e femeia de fier de la cârma gimnasticii?