O jurnalistă din Wuhan a fost condamnată la închisoare pentru răspândirea de știri cu privire la pandemia de coronavirus

Un jurnalist cu cetățenie chineză care a acoperit focarul de coronavirus din Wuhan a fost condamnată la 4 ani de închisoare, potrivit BBC

Zhang Zhan a fost găsită vinovată de „provocarea certurilor și a unor probleme”, o acuzație frecventă împotriva activiștilor.

Fostul avocat, în vârstă de 37 de ani, a fost reținut în luna mai și face greva foamei de câteva luni. Avocații ei spun că are o stare de sănătate precară.

Zhang este unul dintre mai mulți jurnaliști care s-au confruntat cu probleme pentru că au raportat despre Wuhan.

Este cunoscut faptul că ești în pericol dacă critici răspunsul guvernului chinez la pandemie, mai ales dacă ești jurnalist.

Zhang a dispărut din Wuhan pe 14 mai, fiind mai târziu dezvăluit că a fost reținută de poliție mai mult de 600 de km distanță față de Wuhan, în Shanghai.

Ea a fost acuzată oficial la începutul lunii noiembrie. Fișa de acuzare susține că a trimis „informații false prin mesaje, videoclipuri și alte mijloace media prin platforme precum WeChat, Twitter și YouTube”.

De asemenea, ea este acuzată că a acceptat interviuri cu mass-media din străinătate și că a „răspândit cu răutate” informații despre virusul din Wuhan. A fost recomandată o pedeapsă de patru până la cinci ani.

Potrivit avocaților ei, Zhang este într-o stare precară de sănătate, dat fiind faptul că este în greva foamei ca urmare a sentinței. Ea este obligată să mănânce cu ajutorul unui furtun.

Avocații au încercat să întârzie sentința din cauza stării de sănătate a jurnalistei. Nu este prima oară când Zhang are probleme cu legea. În 2019, a fost arestată pentru activitățile de susținere a activiștilor din Hong Kong.

Articolul precedentDonald Trump a semnat planul de relansare economică după mai multe amânări
Articolul următorAnglia interzice vânzarea de alimente și băuturi nesănătoase la casele de marcat, cât și promoțiile de tipul ”1+1”