Klaus Iohannis: Ne aflăm într-un veritabil val doi al pandemiei

„Ne aflăm într-un val doi al pandemiei”- a spus președintele Klaus Iohannis înainte de o reuniune a membrilor Consiliului European. Șeful statului a declarat că cei prezenți vor discuta despre achiziția de medicamente, echipamente medicale , de vaccinuri anti-COVID dar și despre recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor COVID.

Ne aflăm, din păcate, într-un veritabil val doi al pandemiei, iar dacă ne uităm la cifrele raportate zilnic observăm că se înregistrează recorduri negative la nivelul tuturor indicatorilor în majoritatea țărilor europene.

În această seară vom aborda elemente relevante din perspectiva gestionării coordonate a pandemiei de COVID-19, cu accent pe stadiul achiziționării de medicamente necesare tratamentului, procesul de achiziție de vaccinuri, strategiile de testare, recunoașterea reciprocă a testelor, abordarea privind carantina și urmărirea contactelor transfrontaliere. Eu mi-am propus să subliniez, în fața partenerilor europeni, importanța asigurării unei bune funcționări a Pieței Unice și a liberei circulații în cadrul Uniunii Europene”, a adăugat președintele.

„Totodată, vom discuta despre necesitatea asigurării de rezerve adecvate și suficiente de medicamente și echipamente medicale în toate statele membre. Avem experiența primului val, când achiziționarea acestora a fost extrem de dificilă și, până la urmă, foarte costisitoare, și acum trebuie să luăm toate măsurile necesare pentru a evita o situație similară. Soluții sunt, și le voi reaminti și în cadrul reuniunii, mă refer la rezervele de stocare RescEU, cum se numesc, și achizițiile comune, care s-au dovedit deosebit de utile”, a continuat Iohannis.

„Un alt subiect important al videoconferinței din această seară îl reprezintă măsurile specifice legate de testare, izolare și carantină, precum și de strategia vaccinurilor la nivelul statelor membre.

Este absolut necesară o abordare unitară la nivelul tuturor țărilor din Uniunea Europeană, prin convenirea unor criterii și instrumente comune în ceea ce privește recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor.

Cu privire la vaccinul anti-COVID-19, odată ce va deveni disponibil, sperăm cât mai repede, el va fi furnizat către toate statele membre. Este însă nevoie – și voi sublinia acest lucru – de creșterea finanțării disponibile în cadrul Instrumentului pentru Sprijin de Urgență, pentru a permite sporirea surselor de aprovizionare cu vaccinuri”, a mai spus președintele.

Declarațiile au fost făcute înainte de o ședință de criză a liderilor UE, organizată la o zi după măsurile anunțate de Franța și Germania care au decis să impună noi restricții.

Articolul precedentClotilde Armand a depus astăzi jurământul și a preluat mandatul de primar al Sectorului 1
Articolul următorNicușor Dan: Primăria Capitalei datorează aproximativ 3 miliarde de lei furnizorilor și are 6.000 de litigii