Rep: Carantina ne-a supus unui stres emoțional puternic. Care sunt principalele efecte observate de comunitatea psihologilor?
Psiholog Adela Ioana Tîrziu: Această perioadă de criză a reprezentat pentru cei mai puțini flexibili, rigizi mental o problemă căreia nu i s-au putut adapta și au avut de suferit, însă există și persoane creative, flexibile și intuitivi care s-au adaptat și au găsit noi oportunități de a se dezvolta. Însă nu a fost ușor pentru nimeni indiferent de cât de pregătiți ne-a prins aceasta situație.
Putem spune ca exista categorii cărora le-a priit această schimbare, reușind astfel își acorde mai multă atenție, să își întoarcă privirea către sine, spre nevoile care până acum au fost ignorate, de exemplu să se odihnească, să se bucure de o pasiune. Sunt cei care au acordat acum mai multă atenție familiei, copiilor asa cum sunt cei care au avut de suferit datorita distanțării, relațiile de cuplu au fost afectate datorită presiunii din izolare, cei care s-au simțit abandonați, uitați sau cei care și-au pierdut locurile de muncă sau afacerile.
Numărul celor care suferă în aceasta perioadă de ipohondrie, de tulburări compulsive sau de anxietate a crescut pe parcursul ultimelor 3 luni și cel mai probabil vor creșe și simptomele de depresie și astfel numărul pacienților din cabinete.
Schimbările bruște, adaptarea la noile situații și pierderile suferite au fost vectori de referință în situația actuală.
Rep: Cum s-a desfășurat munca psihologilor în perioada de carantină? Ce plusuri și ce minusuri ați evidenția?
Psiholog Adela Ioana Tîrziu: Munca psihologilor în această perioadă s-a desfășurat bineînțeles online și așa cum arată cele mai recente studii , relația terapeutica este la fel de puternica în cele mai multe cazuri.
Psihoterapia online este eficientă mai ales în reducerea simptomelor de anxietate, a tulburărilor obsesiv compulsive si a atacurilor de panică.
Evident că terapeutul trebuie să se adapteze și să adapteze anumite elemente alte cadrului ținând cont de limitările videoconferinței, astfel încât relația terapeutică și procesarea emoțională să nu aibă de suferit.
Însă societatea are nevoie de o schimbare culturală pentru a înțelege că doar pentru că terapeuții nu sunt în costume în spitale sau se expun la casierii la magazinele alimentare, asta nu le minimalizează munca făcând-o mai puțin esențială în această pandemie.
Rep: Observăm în social media o exacerbare a unor tendințe de discriminare inclusiv pe criterii etnice, uneori alimentate de știri false. Crește gradul nostru de intoleranță?
Psiholog Adela Ioana Tîrziu: Dată fiind situația excepțională, cel puțin în spațiile online, în ce măsură considerați că încep să fie recultivate, transmise și copiilor, adolescenților, pe fondul crizei coronavirus, o serie de intoleranțe pe criterii etnice? Îi acuzăm pe cei care călătoresc, ne uităm cu teamă la cei care vin din străinătate și există o suspiciune în creștere în legătură cu alte colectivități?
Rep: Care sunt cele mai mari îngrijorări ale oamenilor la ieșirea din carantină?
Psiholog Adela Ioana Tîrziu: Cea mai are îngrijorarea a oamenilor este legată de reîntoarcerea la viața de dinainte de pandemie, mai exact își doresc aceasta revenire, dorința de libertate, lipsa controlului și a presiunii. Toate acestea fiind un factor de stres.