Interdicțiile de călătorie din și spre Marea Britanie se extind

Oficialii Uniunii Europene vor discuta un răspuns coordonat la o nouă variantă de coronavirus mai infecțioasă din Marea Britanie, care a determinat multe țări să impună interdicții de călătorie, potrivit BBC.

Germania, Franța și Italia sunt printre cele care suspendă zborurile din Marea Britanie. Serviciile de tren de ieșire prin tunelul din Canalul Mânecii au fost, de asemenea, oprite. Canada blochează și ea zborurile din Marea Britanie.

Oficialii din domeniul sănătății spun că noua variantă este cu până la 70% mai transmisibilă, dar nu există dovezi că este mai mortală.

De asemenea, nu există dovezi care să sugereze că reacționează diferit la vaccinuri.

Secretarul pentru sănătate din Marea Britanie, Matt Hancock, a declarat că noua variantă „scapă de sub control”, în timp ce Danemarca, Italia și Olanda au anunțat că au detectat-o deja.

Reuniunea Consiliului European a reprezentanților guvernului este de așteptat să aibă loc la 10:00 GMT. Viteza cu care guvernele și-au anunțat interdicțiile asupra călătorilor din Marea Britanie arată amploarea alarmei..

Tot luni, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) este de așteptat să aprobe vaccinul coronavirus Pfizer-BioNTech care este deja administrat în Marea Britanie și în SUA sub aprobare de urgență.

Olanda a declarat că va interzice toate zborurile de pasageri din Marea Britanie până la 1 ianuarie „cel târziu”. Pasagerii cu feribotul care sosesc din Marea Britanie vor fi, de asemenea, interzise, deși transportul va continua.

Franța a suspendat toate legăturile de călătorie, inclusiv camioanele de marfă, cu Marea Britanie timp de 48 de ore de la miezul nopții de duminică. Mii de camioane circulă între țări în fiecare zi.

Ca răspuns la interdicția Franței, Eurotunnel a spus că va suspenda accesul la terminalul său Folkestone pentru traficul care se îndreaptă spre Calais. Persoanele rezervate pentru a călători luni pot primi o rambursare. Trenurile vor circula în continuare de la Calais la Folkestone.

Terminalul de feriboturi de la Dover este acum închis pentru tot traficul însoțit care iese din Marea Britanie până la o nouă notificare din cauza restricțiilor franceze. Prim-ministrul britanic Boris Johnson va conduce luni o ședință de răspuns de urgență pentru a discuta problema.

În Irlanda, care are un trafic semnificativ de pasageri cu Marea Britanie în această perioadă a anului, guvernul a anunțat că zborurile care sosesc din Marea Britanie vor fi interzise timp de 48 de ore cel puțin începând cu miezul nopții.

De asemenea, a spus că „în interesul sănătății publice, oamenii din Marea Britanie, indiferent de naționalitate, nu ar trebui să călătorească în Irlanda, pe calea aerului sau pe mare”. Trecerile cu feribotul pentru transportul de marfă ar continua.

În Germania, un ordin al ministerului transporturilor a declarat că avioanele din Marea Britanie nu vor putea fi aterizate după duminică la miezul nopții, deși mărfurile ar fi o excepție.

Belgia a declarat că oprește zborurile și trenurile din Regatul Unit de la miezul nopții duminică timp de cel puțîn 24 de ore, ca „măsură de precauție”.

Italia blochează toate zborurile din Marea Britanie până la 6 ianuarie. Turcia a interzis temporar toate zborurile din Marea Britanie, precum și Elveția.

Austria va interzice zborurile din Marea Britanie. Bulgaria a suspendat zborurile către și dinspre Marea Britanie începând cu miezul nopții, dar, spre deosebire de măsurile pe termen scurt din multe alte națiuni, interdicția sa durează până la 31 ianuarie.

Canada a suspendat intrarea tuturor zborurilor de pasageri din Marea Britanie timp de 72 de ore, începând cu miezul nopții (05:00 GMT). Pasagerii care au sosit în Canada din Marea Britanie duminică vor fi „supuși unor controale secundare și măsuri îmbunătățite, inclusiv un control sporit al planurilor de carantină”, a spus acesta.

Alte țări care anunță restricții privind călătoriile în Marea Britanie includ Israel, Iran, Croația, Argentina, Chile, Maroc și Kuweit.

Între timp, Arabia Saudită a suspendat toate zborurile internaționale timp de o săptămână din cauza pandemiei.

Ce se cunoaște momentan:

Noua variantă a fost detectată pentru prima dată în septembrie. În noiembrie, a reprezentat aproximativ un sfert din cazuri în Londra. Aceasta a atins aproape două treimi din cazuri la jumătatea lunii decembrie.

Trei lucruri se reunesc, ceea ce înseamnă că atrage atenția:

  • Înlocuiește rapid alte versiuni ale virusului
  • Are mutații care afectează o parte a virusului care ar putea fi importantă
  • Unele dintre aceste mutații s-au arătat deja în laborator pentru a crește capacitatea virusului de a infectă celulele

Toate acestea se reunesc pentru a construi un caz pentru un virus care se poate răspândi mai ușor. Cu toate acestea, nu avem o certitudine absolută. Noile tulpini pot deveni mai frecvente pur și simplu prin a fi la locul potrivit la momentul potrivit – cum ar fi Londra.

Această variantă este neobișnuit de extrem de mutantă. Cea mai probabilă explicație este că a apărut la un pacient cu un sistem imunitar slăbit care nu a reușit să învingă virusul.

Nu există încă dovezi care să sugereze că varianta face infecția mai mortală și cel puțin deocamdată vaccinurile dezvoltate vor lucra aproape sigur împotriva ei.

Cu toate acestea, dacă virusul se schimbă astfel încât să evite efectul complet al vaccinului, și acesta poate fi cel mai îngrijorător element.

Referințe:

Articolul precedentPrima şedinţă comună a deputaţilor şi senatorilor aleşi în 6 decembrie are loc astăzi de la ora 12.00
Articolul următorNicuşor Dan a depus o coroană de flori la Troiţa din Piaţa Universităţii, în memoria victimelor Revoluţiei