Experții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la aprobarea de urgență de către India a unui vaccin coronavirus produs local, înainte de finalizarea studiilor, scrie BBC.
Duminică, Delhi a aprobat vaccinul – cunoscut sub numele de Covaxin -, precum și cel global AstraZeneca Oxford, care este fabricat și în India.
Premierul Narendra Modi a afirmat despre aprobare că este „un mare pas înainte”, dar experții în sănătate avertizează că a fost grăbit. Reprezentanții India Drug Action Network au declarat că sunt „șocati”.
Aceștia au spus că există „îngrijorări intense care decurg din absența datelor privind eficacitatea”, precum și o lipsă de transparență care ar „ridică mai multe întrebări decât răspunsuri și probabil că nu va întări credința în organismele noastre de luare a deciziilor științifice”.
Declarația a venit după ce controlorul general al medicamentelor din India, VG Somani, a insistat că Covaxin este „sigur și oferă un răspuns imun robust”.
El a adăugat că vaccinurile au fost aprobate pentru utilizare restricționată în interesul public ca măsură de precauție abundentă, în modul de studiu clinic, pentru a avea mai multe opțiuni pentru vaccinări, în special în caz de infecție cu tulpini mutante.
„Vaccinurile sunt 100% sigure”, a spus el, adăugând că efectele secundare precum „febra ușoară, durerea și alergia sunt frecvente pentru fiecare vaccin”.
Rețeaua All India Drug Action Network, totuși, a declarat că este „incapabilă să înțeleagă logica științifică” pentru a aproba „un vaccin incomplet studiat”. De asemenea, se spune că ipoteza că ar putea fi utilă împotriva mutațiilor virusului nu a fost susținută de datele din studii.
Unul dintre cei mai eminenți experți medicali din India, dr. Gagandeep Kang, a declarat pentru ziarul Times of India că „nu a mai văzut așa ceva înainte”. Ea a adăugat că „nu există date de eficacitate care să fi fost prezentate sau publicate”.
Chiar și utilizatorii de rețele sociale au subliniat rapid că aprobarea vaccinului înainte de finalizarea studiilor a fost o chestiune de îngrijorare, indiferent de cât de sigur sau eficace s-a dovedit în cele din urmă vaccinul.