În plină pandemie, secția de terapie intensivă de la spitalul Witting, dotată cu aparatură de ultimă generație, stă închisă

În timp ce numărul pacienților de la terapie intensivă crește, din spitale lipsesc medici și asistenți care să se ocupe de bolnavi, potrivit Digi24.

Lipsa de personal se simte în fiecare spital COVID din România. Secțiile de terapie intensivă sunt din nou aproape pline, iar personalul este puțin, în unele cazuri, deloc. Este și situația Spitalului Witting din Capitală, aflat în subordinea Ministerului Transporturilor, care din 23 iulie a devenit spital suport COVID.

Însă secția de terapie intensivă nu funcționează. Are 16 ventilatoare și 16 paturi noi. Stau acoperite, pentru a nu se pune praful pe ele, pentru că nu există cadre medicale. În acest timp, spitalul transferă pacienți la alte spitale.

„Patru cazuri care s-au agravat au trebuit să fie transferate în alte secții ATI funcționale, uneori la mare distanță de București, pentru că în București nu mai existau locuri. Marea problemă este că degradarea lor se face rapid. S-a întâmplat să aibă o degradare în câteva ore. În acel moment trebuie imediat transferați. Timpul este în defavoarea lor. Pacienții au avut și noroc, în acest sens, dacă au ajuns în timp util acolo unde trebuiau să ajungă”, spune Laurențiu Ungurianu, medic chirurg la Spitalul Witting.

Secția de terapie intensivă a spitalului Witting are trei medici. Pe hârtie, pentru că, în realitate, doi nu pot lucra cu pacienți COVID, deoarece au boli care îi fac să intre în categoria de risc, iar al treilea s-a transferat la alt spital, pentru că stătea degeaba. Chiar dacă medicul de medicina muncii spune că doctorii cu afecțiuni își riscă sănătatea dacă intră în secția COVID, cei doi au cerut să poată trata pacienți cu coronavirus.

Unul dintre aceștia, Isadora Zaharescu, medic ATI, afirmă: „Noi am făcut cerere pe proprie răspundere, eu și șefa mea de secție, prin care ne oferim serviciile și dorim să lucrăm, pentru că suntem compensat, avem patologii care sunt compensate, și putem lucra, cereri care nu ne-au fost încă soluționate, așteptăm un răspuns și sper să fie favorabil, pentru că dorim să lucrăm și să ajutăm acești pacienți”.

Secția de terapie intensivă a Spitalului Witting a fost dotată recent cu aparatură de ultimă generație, prima dată după 20 de ani, dar nu are cine să o folosească.

În timp ce unii medici vor să lucreze, dar nu pot, managerii spitalelor caută personal, dar în această perioadă angajări pot fi făcute doar pe perioadă determinată.

Articolul precedentCum explică doctorul Musta decesul unor tineri fără comorbidității, în urma infectării cu coronavirus
Articolul următorNicușor Dan, după întâlnirea cu Orban și Bode: Cred că este începutul unei frumoase prietenii