În urma obținerii unor date confidențiale, jurnaliștii au aflat că autoritățile chineze au înaintat date mult mai optimiste decât era cazul, au raportat mult mai puține date cu privire la infectații cu coronavirus și decesele asociate, au diagnosticat cu întârziere pacienții și nu au anunțat izbucnirea unei epidemii de gripă în decembrie, în provincia chineză Hubei, potrivit CNN.
Într-un raport marcat „document intern, vă rugăm să păstrați confidențialitatea”, autoritățile locale de sănătate din provincia Hubei, unde a fost detectat pentru prima dată virusul, enumeră un total de 5.918 cazuri nou detectate pe 10 februarie, mai mult de două ori decât numărul public oficial de cazuri. Această cifră nu a fost niciodată dezvăluită pe deplin în acel moment, deoarece sistemul contabil al Chinei părea, în tumultul primelor săptămâni ale pandemiei, să minimizeze severitatea focarului.
Cifra nedezvăluită anterior se numără printre un șir de dezvăluiri cuprinse în 117 pagini de documente divulgate de la Centrul Provincial Hubei pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, partajate și verificate de CNN.
23,3 zile de la primele simptome până la diagnostic
Documentele, care acoperă o perioadă incompletă între octombrie 2019 și aprilie anul acesta, dezvăluie ceea ce pare a fi un sistem inflexibil de îngrijire a sănătății constrâns de birocrație și de procedurile rigide care nu erau pregătite pentru a face față crizei emergente. În câteva momente critice din faza incipientă a pandemiei, documentele arată dovezi ale unor pași greșiți clari și indică un model de eșecuri instituționale.
Unul dintre cele mai izbitoare date se referă la lentoarea cu care au fost diagnosticați pacienții locali cu Covid-19. Chiar dacă autoritățile din Hubei au prezentat publicului gestionarea focarului inițial ca fiind eficientă și transparentă, documentele arată că oficialii locali din domeniul sănătății se bazau pe mecanisme de testare și raportare defectuoase. Un raport din documente de la începutul lunii martie spune că timpul mediu dintre debutul simptomelor și diagnosticul confirmat a fost de 23,3 zile, despre care experții au spus că ar fi împiedicat în mod semnificativ pașii de monitorizare și combatere a bolii.
Epidemie de gripă nedivulgată în provincia Hubei
În același timp în care se crede că virusul a apărut pentru prima dată, documentele arată că se desfășura o altă criză de sănătate: Hubei se confrunta cu un focar semnificativ de gripă. Documentele arată că a cauzat creșterea de 20 de ori a nivelului înregistrat în anul precedent, punând nivele enorme de stres suplimentar pe un sistem de îngrijire a sănătății deja întins la maxim.
„Epidemia de gripă”, după cum au menționat oficialii în document, nu a fost prezentă doar la Wuhan în decembrie, ci a fost prezentă și în cea mai mare parte din orașele învecinate Yichang și Xianning. Rămâne neclar ce impact sau legătură a avut vârful de gripă asupra focarului Covid-19. Și, deși nu există nicio sugestie în documente, cele două crize paralele sunt legate, informațiile referitoare la amploarea vârfului de gripă Hubei încă nu au fost făcute publice.
Date mult mai optimiste decât era cazul
Pe 10 februarie, când China a raportat 2.478 de noi cazuri confirmate la nivel național, documentele arată că Hubei a vehiculat de fapt un total diferit de 5.918 cazuri raportate recent.
În acea lună, oficialii din Hubei au prezentat zilnic un număr de „cazuri confirmate”, apoi au inclus ulterior în declarațiile lor „cazuri suspecte”, fără a specifica numărul pacienților grav bolnavi care fuseseră diagnosticați de medici ca fiind „diagnosticați clinic”.
Adesea, oficialii dădeau publicității zilnic noile cazuri „confirmate” și ofereau un bilanț pentru „cazurile suspectate”, de asemenea, în care se pare că au fost adăugați și „diagnosticații clinic”. Această utilizare a „cazului suspect” a minimizat în mod eficient severitatea pacienților pe care medicii i-au văzut și au stabilit că sunt infectați, conform unor criterii stricte.