Doar câteva sute de persoane vindecate de COVID-19 au donat plasmă pentru tratarea pacienților în stare critică

Doar câteva sute de persoane vindecate de coronavirus au donat plasmă hiperimună pacienților aflați în stare gravă, conform datelor Ministerului Sănătății, transmise de Ziare.com.

Plasma hiperimună poate fi recoltată de la pacienții care deja s-au vindecat de coronavirus și care au o cantitate suficientă de anticorpi în sânge. Plasma este deosebit de benefică în tratamentul pacienților care se află în continuare în stare gravă. Însă dintre miile de pacienți vindecați de COVID-19, doar 671 au și devenit donatori până la data de 21 august.

Pentru tratamentul unui pacient, este nevoie de trei unități de plasmă. Donarea se poate face prin două metode: plasmafereză (este recoltată doar plasma, iar trombocitele și globulele roșii se întorc la donator) și donarea standard, în care sunt recoltate toate componentele sângelui.

În țară există 32 de centre în care plasma poate fi recoltată din sângele pacienților vindecați. Este însă necesar ca mai multe persoane să își dorească să devină donatori și să dea o șansă în plus la vindecare celor aflați în stare critică.

Astăzi, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.410. Dintre acestea, 494 sunt internate la ATI.

Articolul precedentCuplul regal al Olandei își recunoaște greșeala din timpul vacanței: „nu am dat atenţie acestui aspect”
Articolul următorUn turist încerca să ajungă pe Vf. Moldoveanu încălțat în teniși, cu un troler și o plasă în mână