Imunitatea împotriva Covid-19 ar putea dura cel puțin șase luni, datorită celulelor de memorie care țin evidența infecției și reactivează protecția imunitară în caz de reinfecție, potrivit unui studiu publicat luni și citat de AFP.
„Aceste rezultate sugerează că persoanele care au fost infectate cu SARS-CoV-2 pot dezvolta un răspuns rapid și eficient (imun) la re-expunerea la virus”, spune revista Nature, care publică această lucrare.
Condus de cercetători de la Universitatea Rockefeller din New York, acest studiu implică 87 de persoane care au fost infectate cu coronavirus, examinate puțin peste o lună și apoi la puțin mai mult de 6 luni după infecția lor.
Studiul arată că nivelul anticorpilor produși de organism pentru a se apăra împotriva infecției scade în timp. În schimb, cel al limfocitelor B a rămas constant.
Aceste celule, care fac parte din celulele albe din sânge, își amintesc o infecție: pot declanșa din nou producerea de anticorpi dacă sunt infectate din nou cu același agent patogen.
Problema imunității a făcut obiectul multor cercetări de la începutul pandemiei Covid-19 cu un an în urmă.
La începutul lunii ianuarie, un alt studiu american publicat în revista Science a concluzionat că majoritatea foștilor pacienți ar putea fi imunizați timp de cel puțin opt luni după contractarea Covid-19, din nou datorită memoriei imune la care contribuie alte celule.