Corupție: Beny Steinmetz condamnat la 5 ani de închisoare în Elveția / El a fost condamnat și în dosarul Băneasa

La șapte ani de la deschiderea anchetei, o primă instanță elvețiană l-a condamnat vineri pe magnatul franco-israelian Beny Steinmetz, în vârstă de 64 de ani, la cinci ani de închisoare pentru mituirea funcționarilor publici din Guineea într-un dosar legat de licențe de minerit, potrivit AFP.

„Din cele expuse … reiese că concesiunile au fost obținute prin corupție și că Steinmetz a colaborat cu alte persoane” pentru a le obține, a declarat președintele Curții Penale din Geneva, Alexandra Banna, indicând „motivele eminamente egoiste” ale omului de afaceri.

Instanța „îl condamnă la o pedeapsă privativă de libertate de cinci ani”, a adăugat ea, în urma cererii acuzării.

De asemenea, a fost obligat să plătească statului Geneva o cerere compensatorie (o formă de despăgubire) de 50 de milioane de franci elvețieni (46 de milioane de euro).

Este o „mare nedreptate”, a declarat Beny Steinmetz presei.

„Ascultarea validează totul”

Cazul datează din primul deceniu al anilor 2000, când guvernul din Guineea al fostului președinte Lansana Conté, cu puțin înainte de moartea sa, în 2008, a îndepărtat grupul anglo-australian Rio Tinto din exploatarea unora dintre cele mai mari zăcăminte de fier din lume la Simandou.

Beny Steinmetz este acuzat că a creat un pachet financiar prin intermediul companiilor de tip shell pentru a plăti discret mită – din care o parte ar fi trecut prin conturi elvețiene – celei de-a patra soții a fostul președinte Conté, Mamadie Touré, astfel încât BSGR să înlocuiască Rio Tinto.

În 2013, Beny Steinmetz a afirmat într-un interviu că a investit 170 de milioane de dolari în această mină, înainte de a vinde 51%, în 2010, către grupul brazilian de materii prime Vale, pentru 2,5 miliarde de dolari, respectiv de 30 de ori mai scump. O tranzacție calificată de unii ziariști drept „lovitura secolului”.

Condamnat în România în dosarul retrocedărilor ”Băneasa”

Beny Steinmetz a fost condamnat definitiv de justiția din România, în decembrie 2020, la 5 ani de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. Acesta nu a fost însă încarcerat.

Miliardarul israelian care a fost condamnat în România, alături de consilierul strategic Tal Silberstein, la cinci ani de închisoare pentru un caz de fraudă funciară este așteptat să facă apel la Curtea Supremă a României săptămâna aceasta, susținând că întregul proces legal ar trebui să fie descalificat, se arată într-un amplu material apărut în publicația israeliană Globes.

Articolul precedentSUA: Senatul aprobă, cu o largă majoritate, numirea lui Lloyd Austin la conducerea Pentagonului
Articolul următorRestaurantele, sălile de spectacol și cinema din București se redeschid de luni dacă indicele se păstrează sub 3