Coronavirusul supraviețuiește 28 de zile pe suprafețe / De ce e importantă această informație confirmată într-un nou studiu

Virusul responsabil pentru Covid-19 poate rămâne infecțios pe suprafețe precum bancnote, ecranul telefonului sau oțelul inoxidabil timp de 28 de zile, spun cercetătorii citați de BBC

Descoperirile agenției naționale de știință din Australia sugerează că SARS-Cov-2 poate supraviețui mult mai mult decât se credea. Cu toate acestea, experimentul a fost realizat pe întuneric. S-a demonstrat că lumina UV distruge virusul.

Unii experți au pus, de asemenea, la îndoială faptul că virusul s-a putea transmite prin suprafețe atinse. Coronavirusul se transmite mai ales atunci când oamenii tușesc, strănută sau vorbesc.

Dar există, de asemenea, dovezi că acesta poate fi răspândit și prin particule din aer. De asemenea, este posibil ca cineva să poată lua Covid-19 prin atingerea suprafețelor infectate, cum ar fi metalul sau plasticul, potrivit Centrului SUA pentru Controlul Bolilor. Cu toate acestea, se crede că acest lucru este mult mai puțin comun.

Ce spune studiul?

Testele anterioare de laborator au descoperit că SARS-Cov-2 poate supraviețui două-trei zile pe bancnote și sticlă și până la șase zile pe plastic și oțel inoxidabil, deși rezultatele variază.

Cu toate acestea, cercetările efectuate de agenția australiană CSIRO au descoperit că virusul supraviețuiește timp de 28 de zile pe suprafețe netede, cum ar fi sticla de pe ecranele telefonului mobil sau bancnotele din plastic, cât și din hârtie, atunci când este ținută la 20C (68F), ceea ce înseamnă aproximativ temperatura camerei dar este vorba aici și de faptul că experimentul a fost realizat în condiții de lumină 0.

În comparație, virusul gripal poate supraviețui în aceleași circumstanțe timp de 17 zile.

Studiul, publicat în Virology Journal, a constatat, de asemenea, că SARS-Cov-2 a supraviețuit mai puțin timp la temperaturi mai calde.

Testele anterioare de laborator au descoperit că SARS-Cov-2 poate supraviețui două-trei zile pe bancnote și sticlă și până la șase zile pe plastic și oțel inoxidabil, deși rezultatele variază.

Cu toate acestea, cercetările efectuate de agenția australiană CSIRO au descoperit că virusul a fost „extrem de robust”, supraviețuind timp de 28 de zile pe suprafețe netede, cum ar fi sticla găsită pe ecranele telefonului mobil și atât pe bancnotele din plastic, cât și din hârtie, atunci când este ținută la 20C (68F), ceea ce înseamnă aproximativ temperatura camerei și în întuneric.

În comparație, virusul gripal poate supraviețui în aceleași circumstanțe timp de 17 zile.

Studiul, publicat în Virology Journal, a constatat, de asemenea, că SARS-Cov-2 a supraviețuit mai puțin timp la temperaturi mai calde decât temperaturi mai reci. Virusul nu a mai fost infecțios în decurs de 24 de ore la 40C pe unele suprafețe.

De asemenea, a rămas mai mult timp pe suprafețe netede, neporoase decât pe materiale poroase, cum ar fi pânza, care s-a dovedit că nu transportă niciun virus infecțios după 14 zile.

Există și contestatari ai studiului

Profesorul Ron Eccles, fost director al ”Common Cold Center” de la Universitatea Cardiff, a criticat studiul și a spus că sugestia că virusul ar putea supraviețui timp de 28 de zile provoacă „frică inutilă în public”.

Într-o lucrare publicată în iulie, Emanuel Goldman, profesor de microbiologie la Universitatea Rutgers, spunea că „șansa de transmitere prin suprafețe este foarte mică”. El a spus că studiile care sugerează un risc semnificativ au fost concepute cu „puțină asemănare cu scenarii din viața reală”.

Săptămâna trecută, Monica Gandhi, profesor de medicină la Universitatea din California, a declarat că coronavirusul nu se răspândește prin suprafețe.

De ce este important acest studiu?

„Stabilirea a cât timp rămâne virusul pe suprafețe ne permite să prezicem și să diminuăm cu mai multă precizie răspândirea acestuia și să facem o treabă mai bună de protejare a oamenilor”, a declarat dr. Larry Marshall, director executiv al CSIRO.

Autorii studiului susțin că abilitatea SARS-Cov-2 de a persista pe oțel inoxidabil la temperaturi mai reci ar putea explica focarele de Covid-19 la instalațiile de procesare a cărnii și de depozitare.

Mii de muncitori au contractat virusul la fabricile de prelucrare a cărnii și la abatoare din întreaga lume.

Alte motive sugerate anterior includ condiții de lucru în medii reci și umede și necesitatea de a țipa pe lungi distanțe pentru a fi auzit de colegii de muncă, lucru ce împrăștie particule de salivă.

Cercetătorii CSIRO spun, de asemenea, faptul că constatările lor susțin cercetările anterioare, sugerând că virusul poate supraviețui pe alimente proaspete și congelate.

Organizația Mondială a Sănătății spune, totuși, că „în prezent nu există niciun caz confirmat de Covid-19 transmis prin alimente sau ambalaje alimentare”.

Articolul precedentExpert de top din Marea Britanie: Este posibil un al doilea lockdown
Articolul următorDe ce este atât de mare numărul de decese din cauza coronavirusului în România