Coronavirus: Răceala ar putea crește imunitatea la COVID-19

Infecţiile anterioare cu virusurile care provoacă răceli pot antrena sistemul imunitar pentru a recunoaşte şi ataca virusul SARS-CoV-2, se arată într-un nou studiu din revista Science, transmite joi Live Science citat de Agerpres

Acest studiu a ajuns la concluzia că celulele imunitare T, care recunosc coronavirusurile care produc răcelile obişnuite, recunosc şi părţi din virusul SARS-CoV-2.

Această descoperire poate explica de ce unii oameni se confruntă cu forme uşoare ale infecţiei cu COVID-19 prin comparaţie cu alţii.

Autorii studiului au subliniat însă că este doar o ipoteză şi este nevoie de mai multe studii pentru a o confirma, dat fiind faptul că nu se ştie cu exactitate cât de important este rolul jucat de limfocitele T în lupta organismului cu noul coronavirus.

Studii anterioare au arătat că până la 50% dintre oamenii care nu au fost niciodată expuşi la COVID-19 au celule T care recunosc virusul SARS-CoV-2. Această abilitate a fost observată la oameni din diferite părţi ale lumii, în Olanda, Germania, Marea Britanie sau Singapore. Oamenii de ştiinţă au emis ipoteza că, această imunitate preexistentă, poate fi rezultatul infecţiilor anterioare cu alte virusuri din familia coronavirusurilor, în special cu cele care produc răcelile comune.

În noul studiu, cercetătorii au analizat mostre de sânge recoltate de la oameni în perioada 2015 – 2018, cu mult înainte de apariţia primelor cazuri de COVID-19.

Aceste mostre de sânge conţin limfocite T care au reacţionat la peste 100 de zone specifice ale SARS-CoV-2. Cercetătorii au arătat că aceste limfocite T reacţionează similar şi la întâlniri cu patru coronavirusuri diferite care produc răceli comune.

Articolul precedentCampania de reclame pentru președinția SUA a lui Joe Biden va însuma 280 de milioane de dolari
Articolul următorDeputatul PNL Adriana Săftoiu, acuzații grave: Polițistă sub acoperire „turnată” de proprii colegi