China a vaccinat 100.000 de cetățeni fără să cunoască eventualele efecte adverse

În timp ce cursa mondială pentru găsirea unui vaccin împotriva Covid-19 este în plină desfășurare, China pare să o fi luat pe scurtătură pentru a ieși pe primul loc, chiar dacă asta înseamnă să-și pună populația în pericol, anunță site-ul Vox.

Persoanele fizice au primit unul dintre cele două vaccinuri Sinopharm în curs de dezvoltare într-un program de utilizare de urgență lansat de guvernul chinez la sfârșitul lunii iulie, care a autorizat și un al treilea vaccin, CoronaVac, dezvoltat de medicul privat Sinovac Biotech. În conformitate cu legislația chineză privind vaccinurile, o astfel de autorizare este permisă într-un anumit domeniu de aplicare și timp în timpul unei urgențe de sănătate. Principalul oficial al vaccinurilor din China a menționat lucrătorii medicali din prima linie și oficialii vamali atunci când a anunțat pentru prima dată programul, sugerând că aceste grupuri cu risc ridicat au fost prioritare pentru a primi vaccinurile încă experimentale.

Studiile clinice de fază 3, care analizează eficacitatea unui vaccin candidat în prevenirea răspândirii unui virus într-o comunitate, pentru cele trei vaccinuri chineze abia începuseră în străinătate când au fost aprobate pentru utilizare de urgență pe plan intern. În iulie, Sinopharm a inițiat studii de fază 3 pentru cei doi candidați la vaccin din Emiratele Arabe Unite; unul dintre vaccinuri a început, de asemenea, studii în Maroc și Peru, în august, potrivit New York Times vaccin tracker. Sinovac a lansat testele de fază 3 ale CoronaVac în iulie în Brazilia, urmate de Indonezia luna următoare. (Studiile se desfășoară în afară Chinei, deoarece protecția vaccinurilor poate fi mai bine evaluată în regiunile în care transmisia Covid-19 este ridicată.)

China și Rusia sunt singurele țări care au vaccinuri dezvoltateîn mod provizoriu, care încă nu au fost considerate sigure și eficiente prin studiile de fază 3.

În SUA, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au spus statelor să se pregătească să distribuie vaccinuri grupurilor cu risc ridicat până la sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie, stârnind îngrijorări cu privire la faptul că procesul de aprobare a vaccinurilor ar putea fi politizat înainte de alegerile din 2020. Cu toate acestea, nouă dezvoltatori principali de vaccinuri s-au angajat să nu-și prezinte vaccinurile pentru aprobare până când datele din studiile de fază 3 arată că îndeplinesc pragurile de siguranță și eficacitate prestabilite. Nici o firmă chineză nu a semnat angajamentul.

Până în prezent, China nu a raportat nicio problemă gravă cu programul său de vaccin de urgență. Dar experții în vaccinuri au spus pentru Vox că ​​omiterea sau scurtarea studiilor de fază 3 este riscantă și ar putea supune cetățenii unui vaccin ineficient sau nesigur. Riscurile sunt și mai mari în China, unde producătorii de vaccinuri au antecedente de scandaluri, iar mass-media nu este în mare măsură  să joace un rol de pază din cauza controlului de stat.

Deși transmisia a fost foarte scăzută în China din februarie, controlul punctelor fierbinți locale este încă o prioritate pentru guvern, a declarat Yanzhong Huang, profesor de sănătate globală la Seton Hall și autor al Toxic Politics, o examinare a crizei de sănătate a mediului din China. „Ei au acest puternic stimulent pentru a dezvolta vaccinuri pentru a demonstra capacitatea chineză de înaltă tehnologie și, de asemenea, pentru a oferi oamenilor sentimentul mândriei naționale”, a adăugat Huang.

Iată ce știm despre modul în care se desfășoară până acum programul de vaccin de urgență al Chinei.

În mulțimea companiilor farmaceutice care au sărit în efortul de vaccinare, companiile chineze au început rapid și agresiv. Dintre cele 211 de vaccinuri aflate în dezvoltare la nivel mondial începând cu 11 septembrie, nouă vaccinuri sunt în faza 3, iar patru dintre cele nouă sunt de la companii chineze.

Aceste studii permit oamenilor de știință să determine eficacitatea vaccinurilor și să identifice efectele secundare care pot să nu fi apărut în studiile de fază 1 sau de fază 2.

Dar, mai degrabă decât să aștepte rezultatele studiilor, guvernul chinez a început să permită anumitor lucrători să fie vaccinați pe o cale separată.

Programul de urgență a fost făcut public doar la sfârșitul lunii august, în timpul unui segment atent organizat cu privire la dezvoltarea vaccinului din China, care a fost difuzat pe postul de televiziune CCTV al statului. Programul a fost aprobat de Consiliul de Stat pe 24 iunie și a fost lansat oficial pe 22 iulie, a explicat în aer Zheng Zhongwei, liderul programului de vaccinare din China.

Zheng a spus că programul se aplică numai anumitor grupuri de oameni, indicând lucrătorii medicali care tratează Covid-19 și alte boli, oficialii vamali, lucrătorii de pe piața alimentelor, lucrătorii din transporturi și unii angajați din industria serviciilor. Programul de utilizare de urgență este reglementat prin nouă planuri care acoperă consimțământul medical, monitorizarea efectelor secundare și compensarea, a spus Zheng.

Extinderea programului a rămas sub incidență până la începutul lunii septembrie, când noile informații au dezvăluit că participarea nu a fost la fel de limitată pe cât a sugerat inițial guvernul. Sinopharm a dezvăluit că sute de mii de oameni și-au primit vaccinurile ca parte a programului. CEO-ul Sinovac, celălalt producător de vaccinuri implicat, a declarat că 90% dintre angajații companiei și membrii familiei acestora – până la 3.000 de persoane – au luat vaccinul în mod voluntar, a raportat Reuters. Pentru a justifica utilizarea de urgență a vaccinului, CEO-ul a explicat că va contribui la asigurarea faptului că lucrătorii companiei ar putea continua să producă vaccinuri.

Protocolul pentru cine, exact, ajunge să primească vaccinul în cadrul programului de urgență rămâne neclar. „Asta este încă cam învăluit în mister”, a spus Huang.

În afara acestui program oficial de urgență, la sfârșitul lunii iunie, armata chineză a autorizat utilizarea unui candidat vaccin creat de CanSino Biologics pentru personalul militar. În mod separat, lucrătorilor companiilor de stat care călătoresc în străinătate li s-a permis, de asemenea, să ia unul dintre cele două vaccinuri Sinopharm în iunie.

După ce focarul inițial al Chinei a atins apogeul în februarie, guvernul a controlat rapid răspândirea, raportând zero cazuri locale până la jumătatea lunii martie. De atunci, au apărut noi puncte fierbinți în regiuni precum Beijing și Xinjiang. În Xinjiang, unde peste un milion de uiguri și alte minorități etnice au fost arestați în ultimii trei ani, guvernul chinez a impus un blocaj strict pentru a stăpâni răspândirea, iar unii rezidenți au raportat că au fost obligați să bea medicamente tradiționale chinezești.

În afara acestor puncte fierbinți, transmisia în China a rămas foarte limitată din martie.

„Ironia este că în China, în prezent, ratele de infecție sunt într-adevăr foarte scăzute”, a spus John Moore, imunolog la Weill Cornell Medical College. „De fapt, se află într-o situație în care și-ar putea permite să aștepte rezultatul studiilor în curs de fază 3, să înțeleagă corect siguranța și eficacitatea, fără a-și compromite populația”.

Articolul precedentStrategia Suediei, un succes? 13 cazuri la Terapie Intensivă
Articolul următorBilanț coronavirus: 1.109 de cazuti noi si 36 de decese