Premierul suedez Stefan Löfven i-a îndemnat pe suedezi să „nu mai caute scuze” pentru a ignora regulile COVID-19, scrie Politico.
Pe măsură ce devine clar că un al doilea val de COVID-19 lovește puternic Suedia, dezbaterile din țară au trecut la o nouă întrebare: a cui este vina? În această săptămână, vina a fost aruncată în cel puțin trei direcții.
Unii experți au dat vina pe guvern, spunând că strategia sa de măsuri ușoare este prea slabă și că a permis pandemiei să se întoarcă din nou.
Guvernul a ripostat, spunând că regulile actuale sunt adecvate – și au fost înăsprite acolo unde este necesar. A acuzat cetățenii că nu respectă regulile deja în vigoare. Între timp, pe străzile din Stockholm, cetățenii au dat vina pe liderii lor, spunând că regulile actuale trimit mesaje mixte, ceea ce le face greu de urmat.
„Este complicat”, a spus Gudrun Richter, care conduce o cafenea în centrul orașului. „Ei spun oamenilor să nu iasă și să mănânce, dar restaurantele au voie să rămână deschise; ei spun oamenilor să nu meargă la cumpărături, dar mall-urile sunt încă deschise normal. ”
De când pandemia a lovit Europa în martie, Suedia s-a concentrat la nivel global, întrucât populațiile obosite de restricții și liderii din alte părți s-au întrebat dacă respingerea de către Stockholm a blocării – școlile, afacerile și granițele au fost lăsate deschise – a oferit o opțiune viabilă.
Rezultatele au fost mixte. După un început calm, ratele mortalității în Suedia au crescut printre cele mai grave din Europa înainte de a scădea în vară.
Ministrul suedez al Sănătății, Lena Hallengren, a vorbit miercuri la Summit-ul POLITICO privind îngrijirea sănătății, declarând că a fost surprinsă de atenția pe care au primit-o planurile de gestionare a pandemiei din țara ei. A fi unic în vreun fel anume nu a fost niciodată intenția, a spus Hallengren. În schimb, factorii de decizie politică au fost ghidați de oamenii de știință din țară.
De asemenea, ea a căutat să pună înlăture un mit în special. „Nu am avut niciodată acest tip de „imunitate de turmă” în strategia noastră”, a spus ministrul, adăugând că, deși nu a existat un blocaj, „am reușit să ne schimbăm radical … viața de zi cu zi”.
În iulie, epidemiologul șef Anders Tegnell a spus că abordarea Suediei a fost la fel de eficientă ca un blocaj și că permiterea unei răspândiri lente a bolii înseamnă probabil că imunitatea în Suedia ar fi mai mare decât în altă parte.
Prin urmare, Suedia ar trebui să primească un al doilea val mai bine decât Finlanda și Norvegia, care au evitat primul val. Cu o astfel de imunitate acum evazivă și Finlanda, în special, văzând doar o creștere foarte limitată a cazurilor acum, acest argument a dispărut.
Numărul cumulativ de 14 zile de cazuri de COVID-19 în Suedia s-a dublat aproximativ la 557 la 100.000 de persoane pe 17 noiembrie de la 272 pe 3 noiembrie.
Spitalizările sunt în creștere bruscă, iar săptămâna aceasta asistentele medicale de terapie intensivă de la două dintre spitalele din regiunea Stockholm au fost mutate înapoi la aceleași schimburi de 12 ore în care au lucrat în timpul primului val de pandemie din primăvară.
„Este ca un coșmar care se întoarce”, a declarat așistenta de terapie intensivă Katja Fogelberg la radioul de serviciu public suedez.
Oamenii care lucrează în sectorul sănătății „sunt mai obosiți de data aceasta”, a declarat Hallengren miercuri.
Îngrijorarea de acum este că țara nordică ar putea fi pe aceeași traiectorie ca Republica Cehă, Austria și Luxemburg, care în prezent înregistrează un număr cumulat de 14 zile de cazuri de peste 1.000 la 100.000 de persoane.
Luni, premierul Ștefan Löfven i-a îndemnat pe suedezi să „nu mai caute scuze” pentru a ignora regulile. El a spus că, din 24 noiembrie, întrunirile publice vor fi limitate la opt persoane, cel mai târziu într-o serie de măsuri mai dure lansate pentru a reduce contactul dintre cetățeni.
Orientările regionale actuale pentru Stockholm – în vigoare din 29 octombrie – interzic deja în mare măsură amestecul între gospodării, dar, deși sunt stricte, orientările sunt, de asemenea, voluntare.