Agenția Europeană pentru Medicamente a dat undă verde vaccinului anti-Covid Moderna. Decizia oferă blocului celor 27 de națiuni un al doilea vaccin pe care să îl folosească în bătălia disperată pentru a stopa extinderea pandemiei, informează APNews.
Recomandarea de aprobare din partea Comitetului pentru medicamente umane al Agenției Europene pentru Medicamente – care trebuie să fie ștampilată de comisia executivă a UE – vine pe fondul unor rate ridicate de infecții în multe țări din UE și a unor critici puternice asupra ritmului lent al vaccinărilor din întreaga 450 de milioane de oameni.
„Acest vaccin ne oferă un alt instrument pentru a depăși situația de urgență actuală”, a declarat Emer Cooke, directorul executiv al EMA.
„Este o dovadă a eforturilor și angajamentului tuturor celor implicați că avem această a doua recomandare pozitivă de vaccin la scurt timp de un an de când pandemia a fost declarată de OMS”, a mai declarat Emer Cooke.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat aprobarea și a adăugat într-un tweet: „Acum lucrăm cu viteză maximă pentru aprobare și a face disponibil vaccinul în UE”.
EMA a aprobat deja un vaccin împotriva coronavirusului produs de medicul american Pfizer și de BioNTech din Germania. Ambele vaccinuri necesită administrarea de două fotografii.
Înaintea reuniunii privind vaccinul Moderna, agenția a spus într-un tweet că experții săi „lucrează din greu pentru a clarifica toate problemele restante cu compania”. Nu a explicat care sunt aceste probleme. De asemenea, Moderna a refuzat să comenteze.
Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn – care în trecut a criticat ritmul lent al EMA – a declarat că se așteaptă ca vaccinul Moderna să înceapă să fie lansat în țările UE săptămâna viitoare. Germania va primi 2 milioane de doze în primul trimestru și 50 de milioane pe tot parcursul anului 2021, a declarat Spahn reporterilor din Berlin.
Rezultatele timpurii ale unor studii mari, încă neterminate, arată că atât vaccinurile Moderna, cât și vaccinurile Pfizer-BioNTech par sigure și puternic protectoare, deși Moderna este mai ușor de manevrat, deoarece nu trebuie depozitat la temperaturi așa de mici.
Agenția UE a dat undă verde pentru utilizarea vaccinului Moderna la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste.
Moderna a declarat luni că își mărește estimarea pentru producția globală de vaccinuri în 2021 de la 500 la 600 de milioane de doze.