Studiu: De ce este IQ-ul în scădere în țările industriale avansate din Europa

Nivelurile de inteligență sunt în scădere în țările industriale avansate din Europa, potrivit noilor cercetări, care citează Scandinavia și Marea Britanie ca exemple-cheie ale unor locuri care au înregistrat scăderi în ultimele decenii, potrivit unui studiu Science Direct.

Pentru cel puțin un secol, media coeficientului de inteligență a crescut, datorită îmbunătățirii nutriției, a condițiilor de viață și a tehnologiei. Dar acum, oamenii de știință cred că tendința merge în sens invers.

În Danemarca, fiecărui bărbat în vârstă de 18 ani i se eliberează un test de IQ, pentru a-l evalua în caz de recrutare militară. Aceasta înseamnă că aproximativ 30.000 de oameni au dat același test de ani de zile, iar scorurile au scăzut cu 1,5 puncte din 1998.

Studiile susțin că nivelurile de IQ ale secolului XX s-au diminuat, înregistrându-se scăderi în țările dezvoltate începând de la mijlocul anilor 1990.

Cercetătorul Michael Shayer, care este co-autorul raportului, a declarat că din 1995 „o mare forță socială a interferat cu dezvoltarea gândirii copiilor, devenind tot mai mare în fiecare an„. Această „forță socială” include dezvoltarea tehnologiei, cum ar fi console de jocuri și smartphone-uri, care au modificat modul în care copiii comunică între ei, a explicat el.

„Luați, de exemplu, copiii în vârstă de 14 ani din Marea Britanie. Ceea ce 25% dintre ei puteau face în 1994, acum doar 5% pot face„, a adăugat el, citând rezultatele la matematică și la testele științifice.

Ca și Marea Britanie, studiul a constatat că nivelurile de IQ din țările scandinave, care au fost în creștere de zeci de ani, au fost acum în declin. Finlanda, Norvegia și Danemarca au înregistrat o pierdere medie de 0,23 puncte IQ pe an de la mijlocul anilor 1990. In timp ce aceste pierderi pot parea mici, autorii raportului spun ca sugereaza un efect semnificativ pe termen lung.

„Când va fi proiectat pe o generație (30 de ani), Finlanda ar pierde 7,49 puncte din IQ global, Danemarca 6,48 puncte și Norvegia 6,50 puncte”, se arata în raport. „Se pare că factorii care au determinat creșterea IQ-ului și-au pierdut puterea”, a declarat co-autorul James Flynn.

Modelul se repetă în jurul lumii, cu teste care arată același lucru peste tot, din Australia și Europa până în Brazilia și China.

Creierul uman poate avea un potențial limitat

Cele mai rapide semne de creștere a IQ-ului în SUA au apărut între anii 1950 și 1980, cu o „inteligență” care creștea cu aproximativ 3 puncte pe deceniu. Tendința de creștere a IQ-urilor a fost inițial documentată de omul de știință din Noua Zeelandă, James Flynn, și este cunoscută sub numele de Efectul Flynn. Creșterea a fost atribuită progreselor în domeniul sănătății și al medicinei, al tehnologiei și al culturii tot mai extinse, care ne-au forțat să luptăm cu o lume cu mai multe nivele. Scăderea ar putea fi și din cauza regimurilor alimentare din ce în ce mai nesănătoase, spune studiu Science Direct, citat de institutiimedicale.ro.

Acum, teoria este că, în țările dezvoltate, îmbunătățirile, cum ar fi salubritatea publică și mediile mai stimulative, ar fi atins un maxim posibil în ceea ce privește creșterea inteligenței noastre.

Dr. Flynn a spus că astfel de scăderi minore ar putea fi atribuite problemelor reversibile ale condiții sociale, cum ar fi scăderea veniturilor, alimentația nesănătoasă sau problemele în educație.

IQ-urile noastre s-ar afla intr-un declin permanent

Unii cercetători sugerează că efectul Flynn a mascat un declin care stă la baza inteligenței noastre genetice – ceea ce înseamnă că mai mulți oameni s-au dezvoltat mai aproape de întregul lor potențial, dar acest potențial a scăzut.

Acest lucru a fost atribuit, în anumite circumstanțe, faptului că cei mai educați din societate au mai puțini copii decât populația generală. Este un gând incomod, care se aproapie de teoriile controversate privind modificarea genetică și chiar eugenia. Ideea că selecția naturală nu acordă atenție inteligenței a devenit un punct de referință pentru cei care disperă la ceea ce ei văd ca fiind un declin neîncetat al societății.

Richard Lynn de la Universitatea din Ulster din Marea Britanie spune că IQ-ul nostru a scăzut cu 1 punct între 1950 și 2000, ceea ce pare foarte mic. Dar, Michael Woodley, psiholog la Universitatea Liberă din Bruxelles – Belgia, a spus că o asemenea scădere poate însemna o reducere dramatică a numărului de persoane foarte inteligente – acele genii care sunt responsabile de cele mai mari inovații.

De fapt, dr. Woodley spune că IQ-ul nostru a fost în declin din vremurile victoriene, în timp ce profesorul Gerald Crabtree spune că sa întâmplat de îndată ce am început să trăim în zone dens populate cu o cantitate constantă de hrană – cu 5000 până la 12.000 de ani în urmă.

Articolul precedentFC Barcelona redeschide facilitățile din jurul stadionului
Articolul următorFlorin Cîțu: Mall-urile se deschid din 15 iunie, dacă nu se întâmplă ceva până atunci