O sondă chineză care transporta mostre din solul lunii a revenit pe Pământ joi, în prima misiune de acest gen din ultimii 40 de ani, a raportat agenția de știri Xinhua.
Modulul de întoarcere a sondei spațiale Chang’e 5 a aterizat în regiunea Mongoliei Interioare din nordul Chinei, a spus Xinhua, citând agenția spațială chineză.
Beijingul încearcă să ajungă din urmă Statele Unite și Rusia, după ce i-a luat decenii pentru a se compara cu realizările rivalilor săi și a investit miliarde în programul său spațial militar.
Sonda Chang’e 5, numită după o zeiță a lunii în mitologia chineză, a selenizat pe 1 decembrie și apoi și-a început călătoria de întoarcere două zile mai târziu, potrivit AFP.
Oamenii de știință speră că probele colectate le vor permite să afle mai multe despre originile Lunii, formarea ei și activitatea vulcanică de pe suprafața sa.
Cu această misiune, China a devenit a treia țară care a colectat probe de pe Lună, după Statele Unite și Uniunea Sovietică în anii 1960 și 1970.
A fost prima astfel de încercare de la succesul misiunii Luna 24 a Uniunii Sovietice în 1976.
Misiunea a constat în colectarea a două kilograme de material într-o zonă cunoscută sub numele de Oceanus Procellarum – sau „Oceanul furtunilor” – o vastă câmpie de lavă până acum neexplorată, potrivit revistei științifice Nature.
Este un nou pas în programul spațial chinez, care a dat o lovitură mare la începutul anului 2019 selenizând cu un rover pe partea întunecată a Lunii, o premieră mondială.
China speră să aibă o stație spațială echipată până în 2022 și, în cele din urmă, să trimită oameni pe Lună.