Dacă ai stat prea mult cu ochii în materialele dedicate alegerilor prezidențiale din SUA, este posibil să fi pierdut tot ceea ce s-a întâmplat în afara acestui eveniment definitor pentru anul 2020. În timp ce voturile sunt numărate, mai jos găsești cele mai importante subiecte actuale de pe glob, în afara alegerilor din SUA, potrivit CNN.
Putin ar putea să capete imunitate pe viață
Parlamentarii ruși au depus un proiect de lege care ar acorda foștilor președinți imunitate pe tot parcursul vieții de la orice urmărire penală, a informat joi agenția de presă TASS.
Conform legislației ruse actuale, președinții nu pot fi urmăriți penal pentru infracțiuni comise în timpul funcției. Schimbarea propusă urmărește extinderea acestei imunități și după predarea mandatului.
Acesta a fost prezentat de un grup parlamentar care, la începutul acestui an, a evaluat controversatele amendamente constituționale ale președintelui Vladimir Putin, care îi acordă opțiunea de a rămâne la putere până în 2036.
Legislația trebuie să treacă prin trei lecturi în camera inferioară a parlamentului rus, o revizuire în camera superioară și apoi să fie semnată de Putin, pentru a intra în vigoare.
Noul proiect de lege îngreunează, de asemenea, procesul de revocare a imunității unui fost președinte.
Ultima legislație vine la o săptămână după ce Putin a depus un alt proiect de lege în cadrul reformelor sale constituționale, care ar oferi foștilor președinți un loc pe viață în camera superioară a parlamentului rus – Consiliul Federației.
Administrația Trump vinde Arabiei Saudite 19 drone
Departamentul de Stat al SUA a informat joi Congresul despre intenția administrației Trump de a vinde 18 drone MQ-9B armate către Emiratele Arabe Unite pentru o valoare estimată de 2,9 miliarde de dolari, a declarat vineri un asistent al Congresului.
Departamentul a informat de asemenea Congresul că administrația intenționează să vândă aproximativ 10 miliarde de dolari în arme, inclusiv muniții ghidate cu precizie, așa-numitele bombe „mute”, rachete aer-aer și rachete aer-sol, a spus asistentul, care a vorbit anonim pentru a discuta detaliile vânzărilor preconizate.
Aceasta vine la o săptămână după ce administrația președintelui Donald Trump a emis o notificare informală către Congres cu privire la vânzarea a 50 de avioane F-35 către națiunea bogată în petrol din Golf. Această vânzare este estimată la aproximativ 10 miliarde de dolari, potrivit a doi consilieri ai Congresului Democrat.
O investigație CNN din februarie anul trecut a arătat că Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită – aliați cheie într-o campanie de zdrobire a rebelilor houthi susținuți de iranieni în Yemen – au furnizat echipament fabricat în SUA luptătorilor legați de Al Qaeda, miliției salafite și altor facțiuni de luptă din Yemen. Constatările au marcat o încălcare a acordurilor cu Washingtonul, care prevedea că EAU și Arabia Saudită erau obligate în mod legal să primească permisiunea de a transfera echipamente către alte părți. Administrația Trump ”a iertat” Emiratele Arabe Unite de orice greșeală în mai anul acesta.
Etiopia ar putea să intre într-un război civil
Prim-ministrul etiopian Abiy Ahmed a ordonat trupelor să intre în regiunea nordică Tigray, o mișcare pe care a realizat-o ca răspuns la un presupus atac al Frontului de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF) asupra unei baze militare federale din capitala regională Mekelle.
Președintele Tigray, Debretsion Gebremichael, dă vina pe guvernul federal pentru escaladarea actuală, spunând că regiunea acționează în autoapărare.
Miercuri, guvernul federal a anunțat o stare de urgență de șase luni în Tigray, ceea ce le conferă puteri de securitate largi. Internetul și liniile de comunicații au fost întrerupte în regiune, potrivit reporterilor locali.
Armata Etiopiei a declarat joi că se află în „război” cu partidul de guvernământ din regiunea Tigray.
Forțele israeliene au demolat case ale comunității palestiniene
Armata israeliană a demolat o mare parte din comunitatea palestiniană din Cisiordania, lăsând 73 de persoane, inclusiv 41 de copii, fără adăpost.
Organizația Națiunilor Unite (INU) a descris demolarea de marți în comunitatea Khirbet Humsa drept „cel mai mare incident de deplasare forțată din ultimii patru ani”.
Coordonatorul Israelului pentru Activități Guvernamentale în Teritorii (COGAT), care administrează Cisiordania ocupată, a declarat că șapte corturi și opt construcții au fost distruse deoarece au fost construite ilegal într-o zonă de tragere din Valea Iordanului.
Anul acesta, 869 de palestinieni care locuiesc în Cisiordania și Ierusalimul de Est au rămas fără adăpost în urma demolărilor pe scară largă, potrivit ONU.
Președintele din Tanzania a depus jurământul după un vot controversat
Președintele Tanzaniei, John Magufuli, a depus jurământul pentru un al doilea mandat de cinci ani joi, în ciuda apelului opoziției de a repeta alegerile, invocând nereguli și fraude.
Votul din 28 octombrie a fost afectat de arestările candidaților și protestatarilor, blocarea pe scară largă a rețelelor sociale și acuzațiile de restricții impuse agenților partidelor politice de a accesa secțiile de votare, votarea multiplă și bifarea prealabilă a buletinelor de vot, a declarat ambasada SUA.
La începutul acestei săptămâni, liderii coaliției de opoziție au cerut proteste împotriva rezultatului, care l-a readus pe Magufuli în funcție cu 84% din voturi.
Alegerile au avut loc simultan atât în Tanzania, cât și în statul semi-autonom al țării, Zanzibar, unde candidatul la opoziție la președinție, Seif Sharif Hamad, a fost arestat alături de alți lideri ai partidului său ACT-Wazalendo după ce a îndemnat la proteste.
Una dintre cele mai importante figuri media din India a fost arestată
Arnab Goswami, imaginea principală și fondatorul radiodifuzorului de dreapta Republic TV, a fost arestat miercuri la domiciliul său din Mumbai pentru presupusul său rol în moartea lui Anvay Naik, care a murit prin sinucidere în 2018, potrivit unui comunicat al radiodifuzorului.
Cazul reflectă mediul din ce în ce mai politizat al țării.
Într-un videoclip postat online în mai și distribuit pe scară largă de utilizatorii indieni de pe rețelele de socializare, soția lui Naik, Akshata, a susținut că Goswami a contribuit la sinucidere neplătindu-i lui Naik pentru proiectarea studioului său de televiziune. Nota de sinucidere a lui Naik – pe care CNN a verificat-o independent cu fiica sa – susținea că Goswami și alte două persoane îi datorau 726.000 de dolari.
Însă Goswami și Republic TV neagă aceste acuzații, spunând miercuri într-o declarație că 90% din bani au fost plătiți companiei Naik cu peste doi ani în urmă. Documentul oficial al instanței cu privire la caz nu specifică dacă banii au fost plătiți înainte sau după moartea sa.
Potrivit declarației lui Goswami, poliția l-a cercetat anterior pentru presupusul său rol în sinucidere și dosarul i-a fost închis în aprilie anul trecut, după ce poliția nu a găsit „nicio dovadă a vreunei ilegalități”.
Republic TV a spus că arestarea a fost făcută „ca parte a unui exercițiu răzbunător mai mare împotriva unui jurnalist independent și a unei organizații independente de știri”.
Acest sentiment a fost întărit de membrii partidului Bharatiya Janata (BJP), adepți ai naționalistului hindus, Narendra Modi, dar guvernanții de stat – care provin dintr-un guvern de coaliție mai liberal – neagă că arestarea este politică.