Universitatea Politehnica din București (UPB) este condusă din anul 2012 de un cadru didactic fără doctorat. În cazul primului doctorat, Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul” susține că Mihnea Costoiu, rector UPB a fost exmatriculat în octombrie 2018. În cazul celui de-al doilea doctorat, Costoiu și-a sters din CV faptul că ar fi doctorand chiar la propria facultate, notează G4Media.
Înmatriculat în cadrul Școlii Doctorale de la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”, subordonată Serviciului Român de Informații, în 2013, el propusese o teză cu titlul ”Managementul instituţiilor de învăţământ superior din România în condiţiile integrării depline în NATO şi UE.” Rectorul UPB ”a fost exmatriculat în octombrie 2018, ca urmare a faptului că nu a îndeplinit obligaţiile asumate prin contractul de studii universitare de doctorat, nesolicitând prelungirea perioadei de grație pentru redactarea tezei”, conform unui răspuns primit de site-ul de știri citat.
Despre cel de-al doilea doctorat început anterior, la universitatea pe care o conduce, într-un CV din 2012, Costoiu scria că era doctorand la Universitatea Politehnică, titlul tezei fiind ”Cercetări privind Managementul Sistemului de Învățământ în spiritul reglementărilor UE”. Calitatea de doctorand i-a dispărut din CV-urile ulterioare, deci nici acest doctorat nu a avut sorți de izbândă.
În cazul doctoratului de la Academia SRI, Costoiu a declarat că s-a înscris doar pentru a observa cum se desfășoară lucrurile la un viitor partener. Cât despre doctoratul de la propria instituție, rectorul susține că nu a mai continuat pentru a nu intra în conflict cu colegii care îi puteau imputa că este și funcționar la instituție.
În cadrul UPB, Costoiu figurează drept cadru didactic asociat și într-un CV, a menționat chiar că a primit 228 de premii internaționale.
În martie 2018, rectorul a fost trimis în judecată, de către Direcția Națională Anticorupție, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu și obținerea de foloase necuvenite. A fost acuzat pentru faptul că, în 2009, în calitate de secretar de stat în Ministerul Educației, a semnat un document care a adus Statului un prejudiciu de 10,79 milioane de euro.