Primul ministru al Bahrainului, șeicul Khalifa bin Salman Al Khalifa a murit, la vârsta de 84 de ani. El era cel mai longeviv prim-ministru al lumii, fiind în funcție din 1971, potrivit Al Jazeera.
„Curtea Regală deplânge Alteța Sa Regală … care a decedat în această dimineață la Spitalul Clinicii Mayo din Statele Unite ale Americii”, a declarat miercuri Agenția de Știri din Bahrain, fără a elabora.
Regele Sheikh Hamad bin Isa Al Khalifa din statul Golfului a anunțat doliu oficial pentru o săptămână în care steagurile vor fi arborate la jumătate de catarg, a spus agenția.
Ceremonia de înmormântare va avea loc la repatrierea trupului său, iar înmormântarea va fi limitată la un anumit număr de rude, a spus acesta.
Șeicul Khalifa a fost unul dintre cei mai longevivi prim-miniștri ai lumii, care a condus guvernul națiunii sale insulare timp de decenii și a supraviețuit protestelor din primăvara arabă din 2011, care au cerut înlăturarea sa pentru acuzații de corupție.
Răspunsul său sever la protestele pro-democrație și criticile legate de tulburări similare din întreaga lume arabă au subliniat ceea ce pentru mulți a fost caracteristica definitorie a carierei sale, și anume o apărare fermă a guvernării dinastice. Familia Al Khalifa a condus Bahrainul din 1783.
În august, șeicul Khalifa a părăsit regatul pentru ceea ce mass-media oficială numea la acea vreme „o vizită privată în străinătate”. La începutul acestui an, el a petrecut o perioadă de timp în Germania pentru tratament medical nespecificat, revenind în Bahrain în martie.
Bahrain, un aliat ferm al Arabiei Saudite și al Statelor Unite, este, de asemenea, baza de origine a Flotei a cincea a Marinei SUA.
O figură controversată
Puterea și bogăția șeicului Khalifa putea fi văzută peste tot în Bahrain. Portretul său oficial a atârnat zeci de ani pe ziduri alături de conducătorul țării.
El a avut propria sa insulă privată, unde a întâlnit demnitari străini, cu un port de agrement și un parc care avea păuni și gazele.
Fiul fostului conducător al Bahrainului, șeicul Salman bin Hamad Al Khalifa, care a domnit din 1942 până în 1961, șeicul Khalifa a învățat să guverneze de la tatălui său.
Fratele său, șeicul Isa bin Salman Al Khalifa, a preluat puterea în 1961 și a servit ca monarh când Bahrain și-a câștigat independența față de Marea Britanie în 1971. În cadrul unui acord informal, șeicul Isa s-a ocupat de diplomația insulei și de sarcinile ceremoniale în timp ce șeicul Khalifa conducea guvernul și economia.
Șeicul Khalifa și-a văzut din ce în ce mai mult numele în acuzații de corupție, cum ar fi un caz major de practici de corupție străine împotriva producătorului de aluminiu Alcoa pentru utilizarea unui intermediar cu sediul în Londra pentru a facilita mita oficialilor din Bahrain. Alcoa a fost de acord să plătească amenzi de 384 milioane dolari guvernului SUA pentru soluționarea cazului în 2014.
Acele acuzații de corupție au alimentat nemulțumirea, în special în rândul majorității de șiiți din Bahrain. În februarie 2011, protestatarii inspirați de demonstrațiile din primăvară arabă din Orientul Mijlociu au umplut străzile și au ocupat sensul giratoriu Pearl din capitala Manama pentru a cere reforme politice și un cuvânt mai important în viitorul țării.
Oficialii Bahraini au zdrobit în scurt timp protestele cu sprijinul trupelor din vecinătatea Arabiei Saudite și din Emiratele Arabe Unite. Neliniștile au continuat în anii care au urmat, protestatarii șiiți confruntându-se frecvent cu forțele de ordine.