Programul de Revelion de la TVR1 a fost strigător la cer și a subminat campania de protejare împotriva coronavirusului, declară într-un interviu la RFI președintele Comisiei de cultură, arte și mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, Iulian Bulai, membru USR PLUS.
Iulian Bulai: Eu am fost printre primii care am criticat ce urma să se întâmple la TVR, prin prisma costurilor de producție, care din surse din TVR și anume mai mulți membri ai Consiliului de Administrație, producția respectivă a fost făcută către două firme private, dar a fost executată cu oamenii din TVR și cu resursele din TVR, ceea ce mi se pare absolut strigător la cer.
A fost un program care a subminat toată campania de protejare împotriva noului coronavirus și a subminat toate măsurile promovate în spațiul public de protejare a persoanelor și a făcut bășcălie despre absolut tot ce înseamnă măsuri de protecție, mască, distanțare socială, acțiuni care sunt menite să ne protejeze împotriva acestui dușman invizibil, noul coronavirus. Să fim foarte bine înțeleși, sunt pentru libertate de exprimare nemărginită, sunt pentru ca media să facă bășcălie de politicieni, să râdă de noi când greșim, dar ce s-a întâmplat la TVR în noaptea de Revelion a fost mai mult decât atât, a fost o răfuială personală între actorii respectivi și alți actori sociali sau politici din statul român (…).
Rep.: Ce veți face mai departe, ca președinte al Comisiei de cultură?
I.B.: Problema nu este una punctuală, este o problemă de sistem, atât la TVR, cât și la SRR. O să vă spun care este problema cea mai mare în Televiziunea Română și anume că 90 din posturile de conducere de top din TVR sunt ocupate în momentul de față prin interimat, ceea ce înseamnă că există o caracatiță de tip semi-mafiot prin care această televiziune este căpușată, pentru că dacă nu ai angajați permanenți în posturi de conducere de top, îi poți șantaja și controla.
Pleacă ai lor de la TVR, vin ai noștri?
Rep.: Ați spus că Doina Gradea trebuie demisă din fruntea TVR. Și? Ce ar rezolva asta?
I.B.: Ideea nu e să plece oamenii PSD, ca să vină oamenii PNL și oamenii USR. Este nevoie de o reformă sistemică, o reformă care să creeze structuri care durează, indiferent cine vine la putere, dar care în primul rând au grijă de această instituție (…). Noi ca Parlament care exercităm control parlamentar, să se știe foarte clar, nu control pe conținutul editorial al Televiziunii, trebuie să ne asigurăm că următoarea conducere va fi puternică și independentă de orice partid.
Rep.: Dar acest discurs l-am mai auzit în ultimii ani. Ca să depolitizați TVR-ul și ca să-l faceți mai eficient, trebuie să modificați legea, care a fost tot timpul la îndemâna Parlamentului, iar Parlamentului i-a convenit situația, pentru că în acest fel poate controla mai bine Televiziunea publică. De ce s-ar schimba situația acum?
I.B.: Pentru că USR nu a fost parte a deciziilor niciodată în ultimii 30 de ani.
Rep.: Dar nu sunteți singuri în Parlament.
I.B.: Da, dar este vorba despre faptul că acum eu conduc Comisia de cultură și voi face tot ce este uman și profesional posibil și ce stă în decizia mea de a găsi cei mai buni oameni din rândul jurnaliștilor, managerilor, care să vină în această instituție și să o conducă.
Rep.: Au mai fost oameni independenți politic numiți la vârful TVR, care nu au reușit să reformeze Televiziunea Publică.
I.B.: Total de acord. Trebuie să încercăm să nu aplicăm nici una din măsurile care au fost aplicate în ultimii 30 de ani și care au dus la acest eșec. Nu poți să-ți propui să reformezi ceva, aplicând aceleași metode folosite în ultimii 30 de ani. Ai nevoie de o transparență a deciziilor, în momentul de față nu există. Ai nevoie de o transparență financiară, în momentul de față nu există.
Discuție cu CNA, despre Revelionul de la TVR
Rep.: Revenind la polemicile privind programul de Revelion de la TVR, instituțiile statului veghează la respectarea legislației audiovizuale, ele nu stabilesc dacă un program de divertisment este de calitate sau nu, ci dacă respectă sau nu legea. În cazul de față, ce lege suspectați că a fost încălcată?
I.B.: Mâine dimineață, mă voi întâlni cu președintele CNA, să aflu printre altele și opinia acestei instituții despre cum funcționează în momentul de față respectarea eforturilor instituțiilor de stat în chestiuni de protejare împotriva răspândirii virusului și ce opinie are despre status quo.
Rep.: Dar iarăși vă întreb, nu vi se pare cumva irelevant? Adică aici nu discutăm despre opinii, ci despre legislație. A fost încălcată sau nu legea cu acest program de divertisment? Un program de bună sau de proastă calitate, asta nu eu decid și nici dvs..
I.B.: CNA-ul să răspundă la această întrebare (…). Eu aș face o greșeală dacă aș veni cu verdictele respective. Decizia mea este bazată pe toate argumentele pe care vi le-am spus până acum, iar lucrul ăsta se va discuta în Parlamentul României.
Rep: Păi, deja v-ați antepronunțat, cerând demiterea Doinei Gradea.
I.B.: Da, dar să știți că lucrul ăsta nu este nou din partea mea, l-am făcut și acum doi ani, când USR și PNL la momentul respectiv au solicitat o comisie de anchetă pentru încasările colaboratorilor de la TVR, încasări de care am aflat și pe care le-am făcut publice, care erau extrem de mari și care au dus la o comisie de anchetă care nu s-a ținut, pentru că PSD n-a vrut s-o întrunească niciodată. Deci acțiuni au fost. Aici suntem acum.
Rep.: Dar acum aveți altă funcție, cu mai mare greutate.
I.B.: Da, bineînțeles, atunci eram un singur om în Comisia de cultură, acum conduc această comisie, care încă nu știm dacă este funcțională sau nu, pentru că nu s-a întâlnit niciodată, cu excepția audierii ministrului, pentru a lua decizii. Vom vedea în februarie, când va începe sesiunea ordinară, dar există bună credință și există această intenție de a reda independența unei instituții care trebuie să-și recâștige rolul de a informa și de a educa populația, pentru că pentru aceasta este plătită din bani publici.
Rep.: Spuneați că vreți să reformați din temelii TVR-ul, dar ca să faceți asta, durează. Ce veți face mai întâi, veți modifica legislația și după aceea o demiteți pe Doina Gradea în Parlament sau invers? Pentru că dacă o demiteți acum, va trebui să numiți pe altcineva în baza actualei legislații, deci practic veți înlocui oamenii lor cu oamenii dvs..
I.B.: Este o observație foarte bună. Chestiunea de politizare are foarte multe nuanțe. O să vă spun care este cea mai mare problemă în chestiunea de politizare și de a cumpăra beneficii acolo. Trei dintre membrii actuali ai Consiliului de Administrație de la TVR în timpul exercitării acestei funcții au primit anumite posturi și sunt angajați ai instituției. Nu poți ca în timpul exercitării funcției respective să mai fii și angajat, pentru a primi un post călduț, pentru a fi mereu la mâna celui care conduce instituția, în momentul de față doamna Gradea. Deci într-adevăr, lucrul ăsta trebuie făcut, trebuie stabilită o incompatibilitate între cele două poziții, una de membru CA și de angajat al Televiziunii, dacă tu ești de exemplu reprezentantul unui partid politic în CA al TVR (…). Acest lucru trebuie schimbat. Nu am nimic împotrivă să o facem simultan cu pregătirea unei noi conduceri agreate în opinia mea prin consens în Parlament, pentru a da o nouă speranță TVR-ului.