Povestea din spatele avionului prezidențial de peste 200 de milioane de euro al administrației prezidențiale mexicane

Șaisprezece copii îmbrăcați imaculat au mers pe scenă marți în clădirea Loteriei Naționale din Mexic, câțiva urlând numerele câștigătoare ale zilei. Este sfârșitul poveștii avionului prezidențial mexican, cel care nu a fost cumpărat de nimeni și s-a încercat organizarea unei tombole pentru ca cetățenii mexicani să câștige aeronava de peste 200 de milioane de dolari, potrivit CNN

Copiii Loteriei Naționale care strigă numerele câștigătoare sunt o tradiție în Mexic. Dar aceasta a fost o loterie cum nu s-a mai văzut vreodată în țara sud-americană. Povestea presupune acuzații de corupție vechi de aproape un deceniu, un avion de 218 milioane de dolari, un politician care încearcă și nu reușește să vândă acel avion și, bineînțeles, coronavirusul.

”Nici măcar Obama” nu are un avion așa de impunător

În 2012, președintele de atunci al Mexicului, Felipe Calderón, a decis că este timpul să-și îmbunătățească flota. El a inițiat achiziționarea unui Boeing 787 Dreamliner, un avion de lux, nou în comparație cu modelul mai vechi 757 care anterior servise drept avion prezidențial.

Dar, până la sosirea avionului, Calderón părăsise funcția. Succesorului său, Enrique Peña Nieto, ”i-a revenit atribuția” de a inspecta dotările avionului: echipat pentru 80 de pasageri, avionul are scaune largi din piele, o sală de conferințe și o cameră prezidențială cu un pat king-size și duș privat.

Peña Nieto a folosit avionul în ultimii câțiva ani în funcție și asta devenit ținta favorită a candidatului de atunci, acum președinte Andrés Manuel López Obrador în timpul campaniei sale din 2018.

„Nici măcar Obama nu are un avion ca acesta”, a spus López Obrador, numindu-l simbol al excesului guvernamental și al corupției, într-o țară care se luptă cu sărăcia. El a promis că va vinde avionul și va înapoia banii oamenilor.

Cum scăpăm de el?

López Obrador, care zboară cu curse comerciale, a încercat să rămână fidel cuvântului său. Se pare că nu există prea multă cerere pentru un avion second-hand, personalizat, cu un preț de peste 200 de milioane de dolari. Ar costa milioane mai mult să se adapteze pentru uz comercial.

Administrația nu a reușit să vândă aeronava, ea fiind și acum parcată într-un hangar din Mexico City.

Tombola

La începutul lui 2020, administrația mexicană a venit cu o idee: o tombolă. Cumpărai un bilet și, oricât de bogat ai fi fost, dacă erai norocos, ai fi putut câștiga un avion de lux.

Dar cetățenii au ridicat o serie de probleme. De exemplu, unde ar putea un om de rând să-l parcheze sau cine ar putea să-l piloteze și întrețină?

Guvernul estima că anual se cheltuiesc 1.7 milioane de dolari pe mentenanța avionului. Astfel, toată ideea a devenit un motiv de râs la nivelul întregii națiuni.

Tombola dar fără niciun avion

López Obrador a decis că tombola va continua, dar premiul nu va mai fi avionul. Câștigul va fi împărțit între 100 de câștigători, fiecare primind aproximativ 1 milion de dolari.

Din păcate, vânzările nu s-au ridicat la nivelul așteptat. Este și normal, mai ales că un bilet era 500 de pesos, într-o țară unde venitul lunar pe familie este undeva la 16.500 pesos, adică aproximativ 825 de dolari.

Calculul final

S-au vândut până la 15 septembrie 4.2 milioane de bilete la tombolă însumând 105 milioane de dolari.

Guvernul va prelua 100 de milioane, în timp cele cele 5 milioane rămase vor fi donate între unitățile spitalicești din țară.

Dar, în Mexic există 951 de unități de sănătate publică. Împărțind banii între acestea, fiecăreia i-ar reveni 5.000 de dolari, deci o sumă nesemnificativă.

 

Articolul precedentRecuperarea mașinilor parcate neregulamentar ar putea costa mai puțin / Care sunt tarifele propuse
Articolul următorCristi Chivu a obținut cea mai înaltă certificare de antrenor oferită de UEFA