Vești bune pentru românii cu pașapoarte CRDS ( cetățean român cu domiciliul în străinătate). Începând de astăzi, acest pașaport este recunoscut ca act de identitate- a anunțat pe facebook deputatul PNL, Matei Dobrovie. Românii din diaspora care dețin un astfel de pașaport sunt obligați să predea cărțile de identitate românești și astfel au dificultăți în a-și deschide un cont bancar în România, nu pot semna documente notariale sau nu își pot preschimba permisul de conducere. Președintele României a promulgat legea prin care acest document să fie recunoscut și de autoritățile române.
Postarea integrală a deputatului Matei Dobrovie:
„O veste bună pentru cei aproape 800.000 de CRDS-iști! Președintele României a promulgat recent legea prin care este soluționată problema cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, la care sunt coinițiator. Românii din diaspora care dețin pașapoarte CRDS, dar au trebuit să predea cărțile de identitate românești, au dificultăți în a-și deschide un cont bancar în România sau de a le fi recunoscute ca dovadă a identității aceste documente de către alte entități.
Românii din diaspora care dețin pașapoarte CRDS, dar au trebuit să predea cărțile de identitate românești, au dificultăți în a-și deschide un cont bancar în România sau de a le fi recunoscute ca dovadă a identității aceste documente de către alte entități.
Revenind în România, românii din diaspora care dețin pașapoarte CRDS, dar au trebuit să predea cărțile de identitate românești, aveau dificultăți în a-și deschide un cont bancar, nu puteau semna acte notariale, nu puteau încheia documente succesorale, nu puteau închiria o locuință, nu se puteau legitima cu pașaportul CRDS în fața instanțelor de judecată, nu se puteau asocia în cadrul societăților comerciale, nu-și puteau preschimba permisul de conducere. De ce? Pentru că pașaportul CRDS nu era recunoscut ca act de identitate.
Prin eliminarea sintagmei în fața ”autorităților române și străine”, se dă posibilitatea ca pașapoartele CRDS să facă dovada identității și în relația cu alte entități și se pune capăt unei situații discriminatorii nedrepte.
În intervenția mea din dezbaterea proiectului la Camera Deputaților am reamintit și faptul că diaspora este în continuare subreprezentată, nici măcar raportat la numărul deținătorilor de pașapoarte CRDS nu se justifică doar doi senatori și 4 deputați, ci este vorba despre o încălcare a normei de reprezentare.
Am cerut din nou reprezentanților PSD să nu mai blocheze proiectul PNL privind creșterea numărului de parlamentari de diaspora, care zace de luni de zile în Comisia specială pentru legile electorale.”
O veste bună pentru cei aproape 800.000 de CRDS-iști! Președintele României a promulgat recent legea prin care este soluționată problema cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, la care sunt coinițiator. Românii din diaspora care dețin pașapoarte CRDS, dar au trebuit să predea cărțile de identitate românești, au dificultăți în a-și deschide un cont bancar în România sau de a le fi recunoscute ca dovadă a identității aceste documente de către alte entități. Românii din diaspora care dețin pașapoarte CRDS, dar au trebuit să predea cărțile de identitate românești, au dificultăți în a-și deschide un cont bancar în România sau de a le fi recunoscute ca dovadă a identității aceste documente de către alte entități.Revenind în România, românii din diaspora care dețin pașapoarte CRDS, dar au trebuit să predea cărțile de identitate românești, aveau dificultăți în a-și deschide un cont bancar, nu puteau semna acte notariale, nu puteau încheia documente succesorale, nu puteau închiria o locuință, nu se puteau legitima cu pașaportul CRDS în fața instanțelor de judecată, nu se puteau asocia în cadrul societăților comerciale, nu-și puteau preschimba permisul de conducere. De ce? Pentru că pașaportul CRDS nu era recunoscut ca act de identitate.Prin eliminarea sintagmei în fața ”autorităților române și străine”, se dă posibilitatea ca pașapoartele CRDS să facă dovada identității și în relația cu alte entități și se pune capăt unei situații discriminatorii nedrepte. În intervenția mea din dezbaterea proiectului la Camera Deputaților am reamintit și faptul că diaspora este în continuare subreprezentată, nici măcar raportat la numărul deținătorilor de pașapoarte CRDS nu se justifică doar doi senatori și 4 deputați, ci este vorba despre o încălcare a normei de reprezentare. Am cerut din nou reprezentanților PSD să nu mai blocheze proiectul PNL privind creșterea numărului de parlamentari de diaspora, care zace de luni de zile în Comisia specială pentru legile electorale. #Diasporameritarespect#PNL
Publicată de Matei Dobrovie pe Joi, 6 august 2020