Parlamentarii francezi au trecut un controversat proiect de lege care interzice publicarea imaginilor cu polițiști dar permite filmarea simplilor cetățeni fără consimțământ

Parlamentarii francezi au adoptat marți un proiect de lege, potrivit căruia ar putea să filmeze fără acord simplii oameni în timp ce imaginile cu forțe de ordine ar putea fi obținute mult mai greu, informează CNN.

Cea mai controversată secțiune a Global Security Bill – articolul 24 – care a fost aprobată vineri de parlamentari, interzice publicarea imaginilor care permit identificarea unui ofițer „cu intenția de a le provoca vătămări, fizic sau mental”.

Proiectul de lege – care a făcut obiectul multor critici și a mai multor proteste – a fost modificat de guvern, spun parlamentarii, pentru a asigura libertatea presei.

Acum, după ce proiectul de lege a fost adoptat de Adunarea Națională, acesta se va îndrepta către Senat în decembrie.

Într-o declarație înainte de votul de marți, biroul primului ministru Jean Castex a declarat că noua lege nu ar trebui să „prejudicieze interesul legitim al publicului de a fi informat”.

Însă amendamentul nu a fost suficient pentru Claire Hedon, o jurnalistă veterană desemnată la începutul acestui an drept apărător al drepturilor omului din Franța.

Vorbind la televiziunea franceză imediat după votul pentru articolul 24, Hedon a numit amendamentul un pas în direcția corectă, dar a avertizat că „în arsenalul nostru legislativ există deja posibilitatea de a pedepsi pe oricine folosește, într-un mod rău intenționat, videoclipuri pe care le publică.”

Sâmbătă, au existat mai multe proteste împotriva proiectului de lege, aproximativ 22.000 de persoane participând la marșuri în toată Franța. La Paris, mulțimile includeau reprezentanți ai presei, alături de protestatari gilets jaunes (veste galbene) și membri ai Rebeliunii Extincției.

”Un mesaj îngrijorător”

În general, proiectul de lege privind securitatea globală ar extinde capacitatea forțelor de securitate de a filma cetățenii obișnuiți fără consimțământul lor prin intermediul camerelor de corp și al dronelor de poliție, restricționând în același timp publicarea de fotografii sau videoclipuri ale fețelor polițiștilor.

Amnesty International spune că, dacă proiectul de lege devine lege în forma sa actuală, Franța – una dintre primele țări din lume care proclamă conceptul drepturilor universale ale omului – va deveni o excepție în rândul democrațiilor.

„Dacă oamenii nu pot filma nimic pe stradă, când poliția poate folosi uneori forța în mod ilegal, este un mesaj foarte îngrijorător de transmis”, spune Cecile Coudriou, președintele Amnesty International France.

„Pe de o parte, cetățenii sunt rugați să accepte posibilitatea de a fi filmați sub pretextul că nu au de ce să se teamă dacă nu au făcut nimic rău. Și în același timp, poliția refuză să fie filmată, ceea ce este un drept în fiecare democrație din lume”, continuă aceasta.

Apărătorii proiectului de lege spun că proiectul de lege este necesar după ce ofițerii de poliție au fost hărțuiți pe rețelele de socializare în timpul protestelor vestelor galbene din 2018 și 2019. De asemenea, spun că nimic din proiect nu îi împiedică pe jurnaliști să își facă treaba.

”Reporteri fără frontiere” declară însă că această dispoziție este prea vagă: „Intenția este un concept deschis interpretării și este greu de determinat”.

„Orice fotografii sau videoclipuri care prezintă ofițeri de poliție identificabili care sunt publicate sau difuzate de către mass-media sau sunt însoțite de comentarii critice ar putea fi acuzați că au căutat să facă rău acestor ofițeri de poliție”, a spus grupul.

În parlament, proiectul de lege este realizat de doi parlamentari din partidul La République en Marche al președintelui Emmanuel Macron. Unul dintre ei, Jean-Michel Fauvergue, fostul șef al unității antiteroriste a poliției, a declarat săptămânii parlamentului parlamentului: „Articolul 24 își propune să interzică expunerea și hărțuirea lor pe rețelele de socializare, de către persoane rău intenționate și periculoase. Vor putea în continuare să-și facă treaba.”

Celălalt co-inițiator al proiectului de lege, Alice Thourot, a declarat pentru CNN: „Difuzarea și capturarea de imagini, fie cu o cameră, fie de către cetățeni la telefon, de polițiști care își fac treaba cu fața expusă vor fi încă posibile. Ceea ce se va schimba este că orice cerere de violență sau incitare la ură care însoțește astfel de imagini va fi sancționată de lege.”

Articolul precedentRepriză de coșmar pentru Dinamo Kiev-ul lui Mircea Lucescu împotriva Barcelonei
Articolul următorScoția a devenit prima țară care distribuie produse sanitare gratuit femeilor