Un test care utilizează ceara urechii (cerumen) pentru a măsura nivelurile hormonului de stres cortizol ar putea „transforma diagnosticul și îngrijirea a milioane de persoane cu depresie sau condiții legate de stres”, au spus oamenii de știință citați de The Guardian.
Cercetătorii consideră că testul, care poate fi făcut acasă fără supraveghere clinică, poate avea, de asemenea, potențialul de a măsura glucoza sau anticorpii Covid-19 care se acumulează în ceara urechii.
În timp ce testele de sânge, urină și salivă ar putea fi utilizate pentru a măsura cortizolul, dr. Andres Herane-Vives, de la Institutul de Neuroștiințe Cognitive al Universității din Londra, a spus că aceste probe ar putea urmări doar nivelurile pe termen scurt, mai degrabă decât nivelurile cronice de cortizol.
Herane-Vives, cercetătorul principal al studiului, publicat în revista Heliyon, a declarat: „Analizarea nivelului de cortizol este dificilă deoarece nivelurile hormonului pot fluctua, astfel încât o probă ar putea să nu fie o reflectare exactă a nivelurilor cronice de cortizol ale unei persoane. Mai mult decât atât, metodele de eșantionare pot induce stresul și pot influența rezultatele”.
„Dar nivelurile de cortizol din ceară par a fi mai stabile și, cu noul nostru dispozitiv, este ușor să prelevăm un eșantion și să îl testăm rapid, ieftin și eficient”.
Dispozitivul de testare dezvoltat de echipa sa seamănă cu un tampon de bumbac, dar are o frână care îl împiedică să intre prea departe în ureche și să provoace daune.
Noul dispozitiv conține materiale organice, cu o soluție care a fost testată pentru a fi cea mai eficientă și mai fiabilă la prelevarea probelor, au spus cercetătorii.
Studiul pilot a implicat o echipă de cercetători din Marea Britanie, Chile și Germania, care au recrutat 37 de participanți la studiu pentru a compara diferite tehnici de prelevare a cortizolului. Cercetătorii au analizat, de asemenea, probe de păr și sânge de la aceiași participanți.
S-a constatat că probele de ceară produc mai mult cortizol decât probele de păr, iar tehnica de tamponare a urechii a fost cea mai rapidă și mai ieftină metodă.
Herane-Vives și echipa sa investighează, de asemenea, dacă dispozitivul ar putea fi utilizat pentru a măsura nivelurile de glucoză din probele de ceară, pentru monitorizarea diabetului, și chiar a anticorpilor Covid-19.
El a spus: „După acest studiu pilot va avea în final succes, dacă dispozitivul nostru continuă să facă obiectul unui control mai aprofundat în studiile mai mari, sperăm să transformăm diagnosticul și îngrijirea a milioane de persoane cu depresie sau afecțiuni legate de cortizol, cum ar fi boala Addison și sindromul Cushing, și potențial numeroase alte condiții.”