Oamenii de știință vor ca un minut să aibă de acum 59 de secunde / De ce o astfel de schimbare?

Oamenii de știință consideră că introducerea unor ”secunde de salt” este cea mai bună metodă pentru a regla schimbările permanente ce au loc în măsurarea timpului. Practic, la momentul actual, Pământul se învârte mai rapid datorită mai multor factori, iar de aici, dorința oamenilor de știință de a scădea secundele ce formează un minut. Cu toate acestea, criticii consideră că schimbarea va face mai mult rău. Prin urmare, cum este mai bine?

  • Este vorba de una sau doua secunde „bisecte” care sunt adăugate in anumiți ani, in funcție de necesitati, pentru sincronizare cu viteza reala de rotație a Pământului.

Ne place să susținem că există doar două lucruri certe: moartea și taxele pe care trebuie să le plătim. Dar, mai nou, o altă incertitudine apare în prim plan: Ar trebui să modificăm modul în care percepem și numărăm modificarea timpului?

O nouă sugestie a cercetătorilor susține că ar trebui să introducem măcar ”o secundă negativă de salt”. Mai exact, dacă vom accepta că minutul este acum format din 59 de secunde, asta ne-ar alinia mai bine cu rotația reală a Pământului, informează Popular Mechanics.

Acest lucru se întâmplă după un an marcat de multe zile mai scurte decât media și după câțiva ani în care Pământul s-a rotit mai repede decât poate până acum.

timpul
Timpul (sursa foto: Wikimedia Commons)

Ce s-ar întâmplă de fapt?

În primul rând, schimbarea ar avea efect mai ales pentru cercetătorii care elaborează instrumente științifice care țin cont de parametrul ”timp”. Orice miime de secundă contează și nu putem să spunem că aceste secunde pierdute s-ar reporta vreodată. Odată pierdute, ele afectează cercetările și prin extrapolare, ne afectează și pe noi, neavând cum să mai beneficiem de pe urma unor cercetări revoluționare, de exemplu.

Din păcate, adăugarea unor astfel de ”secunde de salt” ar putea avea consecințe destul de grave. Conform New York Post, atunci când în 2012 a fost adăugată o astfel de secundă, o serie de servere de site-uri ”au căzut”. Vorbim aici despre Reddit, Yelp sau chiar LinkedIn. Chiar și unele servere Linux au avut de suferit.

Parte din problemă este faptul că limbajele de programare au anumită codificare a timpului și în urma modificărilor, apar complicații.

Pentru o ajustare la „timpul real”, computerele trebuie să trimită un semnal pe serverele globale de cronometrare, dar acestea oferă corecții minuscule în loc de secunde întregi. Când ceasul computerului trebuie să creadă brusc că este ora 12:00:00 pentru o secundă la rând și datele se mișcă prin unitatea centrală de prelucrare (CPU) cu o rată de milioane sau miliarde de octeți pe secundă, se creează cu siguranță un conflict.

Este ca și cum ai urca pe scări și ți-ai da seama că deja ești în vârf.

monument, dedicat, trecere, timp
Monument dedicat trecerii permanente a timpului (sursa foto: Picryl)

De ce Pământul nu se învârte constant?

Rotirea Pământului este influențată de foarte mulți factori, de la lună la soare, și factori precum forma Pământului în sine până la modul în care se mișcă mareele. Imaginați-vă că încercați să mutați un bazin mare de apă în timp ce se mișcă necontrolat și veți înțelege puțin din fenomen.

Această formulă complicată, cel puțin deocamdată, înclină spre zile mai scurte. Dar tendința generală din ultimele decenii este o rotație mai lentă, ceea ce înseamnă că schimbarea politicii ar putea fi făcută în ambele sensuri: adăugarea și scăderea unei secunde, în funcție de an.

Întrebarea ”secundelor de salt” este controversată, deoarece unii oameni de știință consideră că este mai bine să ajustezi diferența de microsecundă a fiecărei zile. Dar, ca și în cazul tuturor standardelor și măsurilor reglementate științific, există un organism de conducere care poate ajuta în decizia ce se va lua în continuare. În acest caz, în 2023 abia s-ar putea lua o decizie.

Până atunci, vom continua să înregistrăm unele dintre cele mai scurte zile înregistrate.

 

Articolul precedentBerlinul şi Londra cer punerea imediată în libertate a opozantului rus Alexsei Navalny
Articolul următorBilanț coronavirus 18 ianuarie: 1.509 noi cazuri și 50 de morți