Sonda spațială Osiris-Rex a NASA și-a finalizat îndrăzneața manevră de a colecta probe de rocă de pe suprafață unui asteroid, informează BBC.
Semnalele radio de la 330 de milioane de km depărtare confirmă că sonda a intrat în contact cu obiectul cu o lățime de 500 m, cunoscut sub numele de Bennu.
Dar misiunea condusă de NASA va trebui să aștepte alte date de la Osiris-Rex înainte de a se ști cu siguranță că materialul a fost de fapt ridicat. Scopul a fost de a achiziționa cel puțin 60g, poate chiar un kilogram sau mai mult de rocă de pe asteroidul Bennu.
Deoarece Bennu este un obiect spațial foarte primitiv, oamenii de știință spun că suprafața și praful său ar putea conține indicii fascinante despre chimia care a format Soarele și planetele în urmă cu mai bine de 4,5 miliarde de ani.
Presupunând că a fost extrasă o probă adecvată, sonda va putea să-l ambaleze pentru a reveni pe Pământ în 2023. Dacă nu, echipa misiunii va trebui să configureze Osiris-Rex pentru o altă încercare.
Sonda a coborât încet spre zona țintă de 8 m pe o perioadă de patru ore și jumătate, trecând pe lângă niște bolovani impunători pe drum, inclusiv un bloc de piatră cât două etaje.
Osiris-Rex a folosit ceea ce unii au descris ca un „aspirator invers” pentru a lua proba de pe suprafață. Osisris-Rex a realizat și mai multe poze pe drum, dar încă nu le-a putut trimite spre Pământ. NASA a promis totuși că va posta pozele cât mai repede.