World Wide Fund for Nature (WWF) anunță într-un raport publicat miercuri că populația globală de animale sălbatice s-a diminuat cu 68% în ultimele 4 decenii, consumul acestora fiind principala cauză, scrie CNN.
Raportul ”Planeta Vie” 2020 a evaluat scăderile populației observate la mai mult de 4.392 de specii monitorizate de mamifere, păsări, pești, reptile și amfibieni între 1970 și 2016.
Raportul arată că tipurile de populație de animale sălbatice din zona abrupte scad într-un ritm pe care Pământul nu l-a văzut în ultimele decenii.
Regiunile din America Latină și zona Caraibelor sunt zonele cele mai afectate din lume, cu o scădere medie de 94%, se arată în raport.
Conversia habitatelor de pajiști, savane, păduri și zone umede, supraexploatarea faunei sălbatice, introducerea speciilor non-native și schimbările climatice sunt factorii cheie ai scăderii.
Oamenii au modificat semnificativ 75% din suprafața terestră fără gheață a planetei, spun autorii.
Populațiile de mamifere de apă dulce, păsări, amfibieni, reptile și pești monitorizați au scăzut cu o medie de 4% în fiecare an începând cu 1970, se arată în raport.
„Pe măsură ce amprenta umanității se extinde în locuri odinioară sălbatice, sunt devastatoare populații întregi. Dar, de asemenea, exacerbăm schimbările climatice și sporim riscul a bolilor precum Covid-19″, a declarat Carter Roberts, președintele și directorul WWF-SUA.
În conformitate cu WWF, distrugerea ecosistemului amenință acum aproximativ 1 milion de specii, 500.000 de animale și plante și 500.000 de insecte.
Experții consideră totuși că acest schimbări pot fi inversate cu o acțiune imediată.