SUA a ieșit oficial din Acordul de la Paris privind schimbările climatice

Statele Unite au ieșit oficial din Acordul de la Paris miercuri, îndeplinind o promisiune de ani de zile a președintelui Donald Trump de a retrage al doilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din pactul global de combatere a schimbărilor climatice, informează Reuters

Dar rezultatul concursului electoral strâns din SUA va determina pentru cât timp. Rivalul democratic al lui Trump, Joe Biden, a promis să se alăture acordului dacă va fi ales.

„Retragerea SUA va lăsa un decalaj în regimul nostru și eforturile globale de realizare a obiectivelor și ambițiilor Acordului de la Paris”, a declarat Patricia Espinosa, secretar executiv al Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice (UNFCCC).

Statele Unite rămân în continuare parte a UNFCCC. Espinosa a declarat că organismul va fi „gata să asiste SUA în orice efort pentru a se reintegra în Acordul de la Paris”.

Trump și-a anunțat mai întâi intenția de a retrage Statele Unite din pact în iunie 2017, argumentând că ar submina economia SUA. Dar el nu a reușit să facă acest lucru până acum din cauza cerințelor acordului.

Plecarea face din Statele Unite singura țară din 197 de semnatari care s-au retras din acordul încheiat în 2015. Casa Albă în timpul lui Obama s-a angajat să reducă emisiile SUA cu 26-28% până în 2025 față de nivelurile din 2005.

Biden este, în linii mari, așteptat să ridice aceste obiective dacă va fi ales. El a promis că va atinge emisii nete zero până în 2050 în cadrul unui plan amplu de 2 trilioane de dolari pentru transformarea economiei.

Grupul Rhodium a declarat că, în 2020, Statele Unite se vor situa cu aproximativ 21% sub nivelurile din 2005. Acesta a adăugat că, în cadrul unei a doua administrații Trump, se așteaptă ca emisiile SUA să crească cu peste 30% până în 2035 față de nivelurile din 2019.

Majoritatea oamenilor de știință cred că lumea trebuie să reducă emisiile brusc și rapid pentru a evita efectele cele mai catastrofale ale încălzirii globale. China, Japonia, Coreea de Sud și Uniunea Europeană și-au intensificat recent obiectivele de reducere a emisiilor de carbon.

Articolul precedentOamenii de știință au descoperit că cerumenul măsoară stabil cortizolul, factor principal implicat în depresie
Articolul următorDonald Trump: ”Alegerile s-au terminat deja, am câștigat în atâtea state” / „Vom merge la Curtea Supremă pentru fraude”